Af Örgütü: Türkiye destekli gruplar ve Şam hükümeti yardımları engelledi

Uluslararası Af Örgütü, Şam hükümeti ve Türkiye destekli silahlı grupların Kürt yetkililerin gönderdiği 100'den fazla insani yardım kamyonunu engellediğini ileri sürdü.

Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Maraş merkezli depremlerde büyük yıkımın meydana geldiği komşu Suriye'de, Şam hükümeti ve Türkiye destekli silahlı grupların Kürt yetkililerin gönderdiği 100'den fazla insani yardım kamyonunu engellediğini bildirdi. Af Örgütü, Suriye hükümeti ve Ankara'nın desteklediği silahlı gruplara, Halep’te insani yardımları engellemeye ve başka bölgelere yönlendirmeye son vermesi çağrısı yaptı.

Af Örgütü'nün açıklamasına göre, 9 Şubat ile 22 Şubat arasında Suriye hükümeti gıda, tıbbi malzeme ve çadır gibi temel ihtiyaca yönelik yardımları taşıyan en az 100 kamyonun Halep şehir merkezinde ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı mahallelere girmesini engelledi. Aynı süreçte, Suriye Milli Ordusu'ya (SMO) bağlı silahlı gruplar da en az 30 yardım kamyonunun, Halep’in kuzeyinde Afrin’e girmesini engelledi. 

'YARDIMLARIN SİYASİ GEREKÇELERLE ENGELLENMESİ TRAJİK SONUÇLAR YARATTI'

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Aya Majzoub konu hakkındaki açıklamasında, “Depremler Halep’te on yıldır süregelen silahlı çatışmalar nedeniyle zaten yaşam mücadelesi veren on binlerce insanı daha da perişan etti. Buna rağmen, bu çaresizlik anında bile Suriye hükümeti ve silahlı muhalif gruplar siyasi hesaplara yöneldi ve kendi gündemlerini ilerletmek için insanların perişanlığından yararlandı” dedi. Majzoub sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayati önemdeki yardımların siyasi gerekçelerle engellenmesi trajik sonuçlar yarattı, özellikle de makineleri kullanmak için yakıta ihtiyaç duyan arama-kurtarma ekipleri için. Suriye hükümeti ve Türkiye destekli silahlı gruplar dahil olmak üzere çatışmanın tüm tarafları, bu feci doğal afetle hayatları alt üst olan sivillerin ihtiyaçlarına öncelik vermeli ve engelleme olmadan yardımlara erişebilmelerini sağlamalıdır.”

'TAMAMEN SİYASİ BİR HAMLE'

Öte yandan, Suriye'nin kuzeydoğusunda çalışan bir insani yardım görevlisi Uluslararası Af Örgütü’ne, “Yardımların engellenmesi tamamen siyasi [bir hamle]. Türkiye ve Suriye Milli Ordusu yardımları siyasileştirmenin, Beyaz Miğferlere ve arama-kurtarma çalışmalarını hızlandırmaya çalışan diğer gruplara yakıt ulaşmasından daha önemli olduğunu düşündü” dedi. (DIŞ HABERLER)