Af Örgütü'nden FIFA'ya çağrı: Tazminat için taahhüt verin
Uluslararası Af Örgütü, Katar'da hak ihlallerine uğrayan göçmen işçilere tazminat ödenmesi için FIFA Yönetim Kurulu'nun açık taahhütte bulunması gerektiğini belirtti.
DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası bağlantılı projelerde çalışan ve hak ihlallerine uğrayan göçmen işçiler için bir tazminat paketi hazırlanması adına kamuoyu önünde taahhüt verilmesini talep etti. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, FIFA Yönetim Kurulu'na çağrıda bulundu. Callamard, 'istismar edilen işçilere tazminat ödenmesi ve daha fazla suistimalin önlenmesine yönelik programların finanse edilmesi' konusunda açık taahhüt verilmesi gerektiğini belirtti.
'FIFA'NIN SORUMLULUĞUNU GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Callamard ayrıca, Katar'daki 'insan hakları konularını tartışmak yerine futbola odaklanmaları' yönünde Dünya Kupası takımlarına gönderilen ve FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun imzasını taşıyan mektubu da eleştirdi. Açıklamada, "Infantino'nun mektubu, FIFA'nın sorumluluğunu gizlemeye yönelik bir girişimdir" denildi.
NE OLMUŞTU?
Infantino ve FIFA Genel Sekreteri Fatma Samoura’nın imzasını taşıyan ve Dünya Kupa’sına katılacak olan 32 ülkenin futbol federasyonlarına gönderilen mektupta, şu ifadeler kullanılmıştı: “Futbolun bir boşlukta yaşamadığını biliyoruz ve aynı şekilde dünyanın her yerinde siyasi nitelikte birçok zorluk olduğunun da farkındayız. Ama lütfen futbolun var olan her ideolojik veya siyasi savaşın içine sürüklenmesine izin vermeyin."
Mektuba, Dünya Kupası'na Avrupa’dan katılacak 13 ülkenin 10’unun federasyonundan da ortak metin içeren bir yanıt geldi. "İnsan hakları evrenseldir ve her yerde geçerlidir" denilen yanıtta, şu açıklamalara yer verildi: “Katar hükümeti ve Fifa’nın kapsayıcılık adına, LGBTİ+ dahil tüm futbolseverlerin güvende olacağına dair verdiği güvenceleri memnuniyetle karşılıyoruz. Her ülkenin kendi meseleleri olduğunun bilincindeyiz ve Fifa’nın çeşitliliğin güç katacağına dair görüşüne katılıyoruz. Ancak çeşitlilik ve hoşgörü insan haklarını benimseyerek olur." (DIŞ HABERLER)