AFAD sınavında 'torpil' iddiası: Mülakatta neden elendik?

AFAD'ın 'Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Kurulu'na onlarca itiraz dilekçesi gönderildi. Sınavda torpil, usülsüzlük ve kayırma yapıldığı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - AFAD Başkanlığı görevde yükselme sözlü sınav sonuçlarını 23 Kasım'da açıkladı. Sözlü sınava katılan 1134 adayın 797'si 70 ve üzeri puan alarak başarılı oldu. 337 aday ise 70 ve altında puan verilerek başarısız bulundu. Yazılı sınavda 60 ve üstü puan alan adaylar başarılı sayılırken, sözlü sınavda başarılı olmak için en az 70 ve üstü not alınması gerekiyordu.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Kurulu, birlik müdürü, şube müdürü, şef, eğitim uzmanı, sivil savunma uzmanı, memur grubu, avukat, mimar, bilgisayar mühendisi, inşaat mühendisi, çevre mühendisi, kimya mühendisi, jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi, harita mühendisi, endüstri mühendisi, makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, tekniker, teknisyen, sosyal çalışmacı ve öğretmen olarak çalışılacak 22 alanda kadro açtı.

14 Ağustos 2020 tarihinde AFAD tarafından yapılan ilanda "görevde yükselme ve unvan değişikliği için yazılı ve sözlü mülakat yapılacağı" açıklandı. Adaylar, 20 Şubat 2021 tarihinde Ankara'da yapılan sınava girdi. Yazılı sınavın açıklanan sonuçlarına göre Türkiye genelinde başvurulan alanlarda birçok aday 80 ve üzeri puan aldı ve sözlü mülakata girmek için hak kazandı.

Bu adaylar Haziran ayında belirlenen günlerde AFAD Başkanlığında mülakata gitti. AFAD yönetmeliği gereğince yazılı sınavda başarılı olmuş ve açılan kadronun beş katı kadar sayıda kişi mülakata çağrıldı. 23 Kasım'da açıklanan mülakat sonuçlarına göre birçok aday 70'in altında puan alarak elendi.

'SORULARI EKSİKSİZ YANITLADIK'

Sonuçların açıklanmasının ardından sınavda yönetmelikle belirlenen alanlarda tüm sorulara eksiksiz yanıt verdiklerini belirten onlarca aday ise itiraz etti. Yazılı sınavda 90 ve üzeri puan almalarına rağmen mülakatlarda 70 puanın altında notlar verilerek elendiklerini belirten adaylar, yazılı sınavda 60 civarında puan alan bazı adayların mülakatta 90 ve üzeri puanlar verilerek hem görevlerinin yükseltildiğini hem de unvanlarının değiştiğini belirtti.

'İZAH ETMEKTE GÜÇLÜK ÇEKMEKTEYİM'

Adaylar, verdikleri itiraz dilekçelerinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin sözlü mülakat usul ve değerlendirme ile ilgili olan 14. maddesine dikkat çekti. Mülakat esnasında belirlenen alanlar ile ilgili yöneltilen tüm soruları eksiksiz bir şekilde cevaplamalarına rağmen verilen puanın haksız olduğunu söyledi.

Yazılı sınavda kendi alanında birinci olmasına rağmen elenen bir aday, itiraz dilekçesinde şunlara yer verdi: “YÖK'e bağlı Ankara Üniversitesi'nde genel kültür ve yetenek konularıyla ilgili sorulara başarılı bir şekilde cevap vermiş olup 85 gibi yüksek bir puan almama rağmen yapılmış olan sözlü mülakatta yönetmelikte belirtilmiş olan mülakat konularının yazılı sınav ile aynı olmasına rağmen mülakat sonucu tarafıma verilmiş olan düşük puanı anlamakta ve izah etmekte güçlük çekmekteyim. Yine yönetmeliğin 14. maddesinin ikinci fıkrasının b.c.ç ve e bentlerinde de sayılmış olan kıstasların tümüne sahip olmama rağmen hangi sebep ve ölçütlerle tarafıma mülakat sonucu böylesi düşük puan verildiğinin açıklanmasını talep etmekteyim.”

MÜLAKATI DENETLEYECEK BİR KURUM YOK

Kamuda sözlü sınavlar adil olup olmadığını denetleyecek bir denetim mekanizması olmadığı gerekçesiyle çokça tartışılıyor. Bu nedenle yazılı sınavlarda 90 ve üzeri puan alarak ilk yüze giren adaylar, mülakatlarda 60'ın altında puan verilerek elendiklerinde 'torpil' ve 'kayırma' olduğunu gerekçesiyle hem itiraz dilekçeleri veriyor hem de dava açıyor. Ancak sonuncusu AFAD'da yaşanan örneklere rağmen şeffaf bir denetleme mekanizması oluşturulamıyor.