AfD genel başkanının dokunulmazlığı kaldırıldı

Almanya için Alternatif Genel Başkanı Frauke Petry'nin dokunulmazlığı kaldırıldı. Petry, partinin finansmanı hakkında yalan ifade vermekle suçlanıyor.

Abone ol

DUVAR - Göçmen karşıtı ve ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Genel Başkanı Frauke Petry'nin dokunulmazlığı, Saksonya Eyalet Meclisi tarafından kaldırıldı. Petry'nin partinin mali durumuyla ilgili yalan ifade verdiği iddia ediliyor.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Saksonya Eyalet Meclisi sözcüsü Ivo Klatte, Petry'nin dokunulmazlığının oy birliğiyle kaldırıldığını söyledi.

Saksonya Eyalet Meclisi Dokunulmazlık Komisyonu da, 17 Ağustos'ta Petry'nin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde tavsiye kararı almıştı.

Petry, Kasım 2015'de eyalet parlamentosu seçim denetleme kurulunun, parti finansmanıyla ilgili sorularına doğru yanıt vermemekle suçlanıyor. 2014 eyalet seçimlerinde AfD'den aday gösterilen ve daha sonra listeden çıkarılan Arvid Samtleben, listeden çıkarılma gerekçesinin partiye bağışta bulunmaması olduğunu iddia ediyor.

Seçimleri araştıran savcılar, Petry ve AfD'nin mali işlerden sorumlu üyesi Carsten Hütter'in konuyla ilgili çelişen ifadelerini inceliyor. Hütter ile ilgili soruşturma geçtiğimiz mayıs ayında kapatılırken, Petry hakkındaki soruşturma devam ediyor.

'HER OLANAKTA KENDİMİ İFADE ETTİM'

Eyalet parlamentosunun bu kararı ile Petry'nin "yalan yere yemin" ya da "taksirle yalan ifade verme" suçlamasından yargılanması mümkün olabilecek.

Karar sonrası yorum yapmayacağını belirten Petry, "Bugüne kadar her olanakta kendimi ifade ettim” dedi. Daha önce hakkındaki iddiaları reddeden Petry, eyalet parlamentosunun kendisinin yargılanmasının yolunu açmasını istediğini, böylelikle kendi adını temize çıkarabileceğini dile getirmişti.

Bild gazetesinin pazar günü yayımladığı ankete göre, 24 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde, AfD'nin yüzde 8 civarında oy alması bekleniyor.