Afgan kadın gazeteci gözyaşları içinde Stoltenberg'e sordu: Bu nasıl mümkün olabilir?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Afganistan'la ilgili basın toplantısında, Afgan bir kadın gazeteci gözyaşları içinde Taliban'ın önkoşulsuz olarak tanınmamasını istedi.

Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Afganistan'daki son durumla ilgili düzenlediği basın toplantısına, gözyaşları içinde "Bir kadın olarak şunu da söylemek istiyorum. Lütfen İslam Emirliği'ni önkoşulsuz bir şekilde tanımayın" diyen Afgan kadın gazeteci damga vurdu. Brussels Morning sitesinin muhabiri olduğu belirtilen gazeteci, "20 yıl ne anlama geliyor?" diye sordu.

Gazeteci kadın gözyaşları içinde şu sözleri sarf etti:

"Size şunu sormak istiyorum. Özellikle de Afganistan'daki NATO varlığıyla ilgili. NATO sadece Amerika'dan ibaret değil. Sizce, NATO'nun aldığı karar yanlış mıydı? Buna nasıl cevap verirsiniz? Kararlar daha ne kadar ABD'den takip edilecek ve uygulanacak?

Çünkü biz bu durumu gördüğümüzde, ben bir Afgan kadın olarak, siz durumu 'zor' olarak ifade ediyorsunuz ama binlerce kadın var orada gelecekleri belli değil, ne olacaklarıyla ilgili de bir fikirleri yok.

20 yıl ne anlama geliyor? NATO 20 yıl boyunca Afganistan'daydı. Bu nasıl mümkün olabilir? ABD ve AB, medeniyetin beşiği olarak geçen; faşizm ve emperyalizmle mücadele edemediler.

NATO ve AB büyük bir yapıydı ve buna rağmen Taliban'a karşı bir müdafaa yapamadılar. Şimdi 20 yıl sonra hiçbir şey yapmadan çıkıyorsunuz.

Bir kadın olarak şunu da söylemek istiyorum. Lütfen İslam Emirliği'ni önkoşulsuz bir şekilde tanımayın. Lütfen Taliban'ı aynı şekilde tanımayın, bizi aynı pozisyona sokmayın."

'ACINIZI PAYLAŞIYORUM'

Stoltenberg ise yanıtında, Afganistan'daki NATO misyonuna son verme kararının 'son derece zor verildiğini' söyledi. Stoltenberg, "Sizin acınızı paylaşıyorum. Öfkenizi anluyorum" dedi. Geçtiğimiz yıllarda Afganistan'a birçok kez gittiğini, çok sayıda kadınla tanıştığını ve kaydedilen ilerlemeyi gözlemlediğini söyleyen Stoltenberg, ülkenin yeni yönetiminden kadın hakları dahil temel insan hakları konusunda 'hesap sormaya devam edeceklerini' belirtti. Stoltenberg, "Öfkeyi anlıyorum ama aynı zamanda şu mesajı iletmekle sorumluyum. Plan hiçbir zaman, Afganistan'da sonsuza kadar kalmak değildi. Plan, bir Afgan devleti ve güvenlik gücü yaratmaktı" dedi. 

Stoltenberg, Afganistan'da NATO'nun eğittiği ordunun çökmesinin kendileri için bir sürpriz olduğunu ve NATO'nun ders çıkarması gerektiğini de söyledi. Stoltenberg, Afganistan'da siyasi liderliğin Taliban'a karşı durmayı başaramadığını belirterek, "Afgan liderlerin bu başarısızlığı, bugün tanıklık ettiğimiz trajediyi yarattı" ifadelerini kullandı. (Sputnik, DIŞ HABERLER)