Afganistan Devlet Başkanı: Taliban'a karşı durumu altı ay içinde kontrol altına alacağız

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ülkesinde kötüleşen güvenlik durumundan 'ABD'nin ani çekilme kararını' sorumlu tuttu; durumu altı ay içinde kontrol altına alacak bir planları olduğunu savundu.

Abone ol

DUVAR - Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ABD ile NATO birliklerinin çekilme kararına paralel olarak Taliban'ın ilerlemeye başlaması hakkında parlamento değerlendirmelerde bulundu. Kötüleşen güvenlik durumunun ABD'nin 'ani' çekilme kararından kaynaklandığını söyleyen Gani, hükümetinin durumu altı ay içinde kontrol altına alacak bir planı bulunduğunu savundu.

Taliban'ın son günlerde üç vilayet başkentine ilerlediği bir atmosferde konuşan Gani, "Mevcut durum uluslararası birliklerin ani çekilme kararından kaynaklanıyor. Son üç aydır beklenmedik bir durum yaşıyoruz" dedi. Gani, Afganistan hükümetinin durumu altı ay içinde kontrol altına alacak bir güvenlik planı bulunduğunu ve ABD'nin de bu planı desteklediğini belirtti.

Gan, Taliban'la hükümeti arasında geçtiğimiz yıl Katar'ın başkenti Doha'da başlatılan ama birkaç tur toplantıya rağmen somut ilerleme kaydedilemeyen barış görüşmelerine de değindi. Güvenlik durumu kontrol altına alınmadan Taliban'ın barış için masaya oturmayacağını söyleyen Gani, iki tarafın 'birbirini kabul edip barışçıl bir çözüme doğru ilerlemesinin vaktinin geldiği' yorumunu yaptı. Gani, Taliban militanlarının terörist gruplarla ilişkilerini kesmediğini, kadın ve sivil toplum liderlerine saldırıların arttığını da ekledi.

Taliban ise Gani'den gelen suçlamaları reddetti. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Savaş ilanları, suçlamalar ve yalanlar Gani'nin hükümetinin hayatını uzatamaz. İnşallah onun vakti doldu" dedi. (DIŞ HABERLER)