Afganistan'daki son Yahudi ülkeden ayrıldı

Afganistan'ın son Yahudisi Zabulon Simantov haftasonu ülkeyi terk etti. Kendisi geçtiğimiz haftalarda başkent Kabil'deki sinagogun bakımı gereği ülkeden ayrılmak istememişti.

Abone ol

DUVAR - Afganistan'daki Yahudi cemaatinin son üyesi Zabulon Simantov ülkesinden ayrıldı. Taliban'ın kontrolü ele geçirmesiyle birlikte daha önce de Afganistan'dan ayrılması gündeme gelen Simantov'un eşi ve iki kızı, 1998'den beri İsrail'de yaşıyor.

'BENİ NEW YORK'A GÖTÜRÜN'

Şalom Gazetesi'nin İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'ndan aktardığı habere göre, Simantov hafta sonu ülkeyi terk etti. Simantov’a İsrailli-Amerikalı iş adamı Moti Kahana'ya ait özel bir güvenlik şirketi ile çalışan yerel yetkililerin eşlik ettiği belirtildi. Simantov’u Afganistan’dan kurtarma operasyonuna finansman, ABD'li ultra-Ortodoks Moshe Margareten tarafından sağlandı. Yayınlanan videoda Simantov'un “Moshe Margareten lütfen beni Tanrı'nın yardımıyla New York'a götürün” ifadelerini kullandığı görüntülendi.

DAHA ÖNCE VAZGEÇMİŞTİ

Taliban'ın sözcüsü geçen ay yaptığı bir röportajda Simantov'un ülkede güvende olacağını belirtmişti. Kahana ise yaptığı açıklamada, “Simantov’un sorunu Taliban değil. Simantov El Kaide’den korkuyor” dedi. Kahana'nın Simantov'u kurtarma operasyonunda 30 kadar Afgan kadın ve çocuğu da ülkeden çıkardıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Simantov'un ülkeden ayrılması gündeme gelmiş ancak kendisi bu talebinden vazgeçmişti. Simantov ülkede kalma nedenini "Evimi terk etmeyeceğim. Afganistan’dan gitseydim Kabil'deki sinagogun bakımını yapacak kimse olmazdı" ifadeleri ile belirtmişti(Kaynak: Şalom Gazetesi)