AFP'nin CEO'su ifade verdi: 'Filistin yanlısı' yayın yapıldığı iddiaları reddedildi

‘Filistin yanlısı’ yayın yapıldığı yönündeki suçlamalara ilişkin Fransa Senato'sunda ifade veren Fries, ajansın yayın politikalarına ilişkin konuştu.

Abone ol

DUVAR - Fransız haber ajansı AFP,  ‘Filistin yanlısı’ yayın yapıldığı yönündeki suçlamaları reddetti. İfade vermek için Senato’ya çağrılan AFP Başkanı ve CEO'su Fabrice Fries, söz konusu suçlamaları ‘çirkin’ olarak niteledi ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak tanımlamadığı gerekçesiyle haber ajansının "Yahudi karşıtlığını artırmakla" suçlandığını belirten Fries, AFP'nin önyargı iddialarını 'çok ciddiye aldığını’ ifade etti. Fries, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin ‘bağımsız’ yayıncılığının ‘taraflı’ değerlendirilemeyeceğini savundu.

'20 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR GEÇERLİ'

Haberlerinde ”Hamas, AB, ABD ve İsrail tarafından terör örgütü olarak tanınıyor” ibaresine yer veren AFP’nin ‘terörist’ kelimesini kullanmaktan kaçınmasının AP ve Reuters ile benzer bir yayın politikasına dayandığını söyleyen Fries, "Bu kural 20 yılı aşkın süredir yürürlükte ve istisnasız tüm örgütler için geçerli” dedi.

Fries, ’terörist’ kelimesinin politik olarak yüklü olduğunu ve kullanımına ilişkin belirsizlik nedeniyle, bu tanımladan kaçındıklarını aktardı.

'SAHADAKİ EKİPLERİ DE KORUYORUZ'

Fries ile beraber Senato’da ifade veren AFP’nin Küresel Yayın Yönetmeni Phil Chetwynd, aynı zamanda bu yayın politikasının ‘sahadaki ekipleri koruma amaçlı’ yürürlükte olduğunu de dile getirdi. Chetwynd, "Örneğin Taliban'ı terörist olarak tanımlamaya başladığımız anda, oradaki tüm gazetecilerimizin sırtına hedef koymuş oluyoruz ve büroyu kapatmak zorunda kalıyoruz. Birçok yer için de aynısını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

AFP'nin Hamas için terörist' nitelemesi yapmaması konusunda ajansa destek veren Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, X hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullanmıştı: "AFP'nin anlamlı titizliği bağlamında. Tarih bizi haklı çıkarıyor. Terörizm kelimesi uluslararası adaletten kaçmak ve 'katliam hakkını' meşrulaştırmak için bir saptırma." (DIŞ HABERLER)