Afrika'yı karıştıran korona iddiaları: 'DSÖ zehir katmak için 20 milyon dolar önerdi'

Dünya Sağlık Örgütü'nün Madakaskar'daki 'yerli ilaca' zehir katılması için 20 milyon dolar rüşvet teklif ettiği iddiası tepki çekti. Madakaskar hükümetinin yalanlamasına rağmen Tanzanya'da iki gazetenin manşete taşıdığı iddia sosyal medyada da dolaşımdan kalkmış değil.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün nasıl ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığına dair komplo teorilerinin ardı arkası kesilmiyor. Salgının yayılmaya devam ettiği Afrika kıtası ise son günlerde özellikle Madagaskar'ın koronaya karşı etkili olduğunu savunduğu Covid-Organics adlı yerli bikisel ilaca dair temelsiz iddialarla çalkalanıyor.

Madagaskar hükümetinin yalanlamasına rağmen sosyal medyada dolaşımdan bir türlü kalkmayan iddia, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) yerli bitkisel ilaca zehir katılması için rüşvet teklif etmekle suçluyor. DSÖ'nün, 'Afrika ülkelerinin kendi ayakları üzerine durup kendi tedavilerini geliştiremeyeceğini' kanıtlamaya çalıştığı iddia ediliyor; Madagaskar Devlet Başkanı Andry Rajoelina'ya yerli ilaca zehir katması için 20 milyon dolar teklif ettiği öne sürülüyor.

FACEBOOK'TAN YAYILDI

İddia ilk olarak, Angola ve Kongo'dan kullanıldığı belirlenen Fransızca bir Facebook hesabından dolaşıma sokuldu. Ardından da, Tanzanya'da iki gazete tarafından, üstelik bizzat Rajoelina'ya dayandırılarak manşete taşındı. Yalan haberlerde, Rajoelina'nın France 24 kanalıyla söyleşisinde kendisine rüşvet teklif ediliğini söylediği savunuluyordu. Oysa Rajoelina France 24 ile söyleşisinde böyle bir açıklama yapmamıştı.

Tanzania Perspective isimli gazete, 20 milyon dolarlık rüşvet iddiasını doğru olmamasına rağmen manşetine taşıdı.

Ancak iddia kıta çapında sosyal medyada giderek yayıldı. Madagaskar hükümetiyse son olarak bu iddiayı yalanlayıp, "Covid-Organics ilacının tanıtılmasından bu yana Devlet Başkanı Andry Rajoelina'ya söylemediği birçok söz atfedildi" açıklaması yaptı. DSÖ de haberi yalanladı.

'BAKAN KORONA OLDU' İDDİASI YALANLANDI

Kıta çapında yayılan bir diğer yalan haber de, Tanzanya Sağlık Bakanı Ummy Mwalimu'nun koronaya yakalandığı yönündeydi. Sahte bir Twitter paylaşımına dayandırılan bu iddia, aralarında önde gelen gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi tarafından paylaşılınca bakan ve bakanlık resmi yalanlama yayınlamak zorunda kaldı.

'VİRÜS SAVAR ROZETLER' DEVLETİN EN TEPESİNİ KANDIRDI

Güney Sudan'da ise Devlet Başkanı Salva Kiir'in kendisinin ve üst düzey yetkililerin 'virüs savar' rozetler takması gündem oldu. Rozetlerin yetkililere kendilerini 'Japonya hükümeti adına çalışan kişilerce' verildiği ortaya çıktı. Kiir'in iletişim bürosu tarafından paylaşılan fotoğraflarda rozetlerin dağıtıldığı gösterilirken, sonrasında geri adım atıldı ve 'DSÖ onaylı olmadığı için rozetlerden vazgeçildiği' belirtildi. Japonya'nın Güney Sudan Büyükelçiliği ise olayın kendileriyle ilgisi olmadığını açıkladı.

'MASKE YASAĞI' İDDİASI SAHTE TWEET'LERDEN YAYILDI

Tanzanya'da ise Devlet Başkanı John Magufuli'nin kamusal alanda maske takılmasını yasakladığı iddiası yayıldı. Magufuli'nin 'korku yayılmaması ve turistlere yanlış mesaj verilmemesi' için böyle bir yasak getirdiği öne sürüldü. Bu iddia da sahte bir tweet ile sahte bir basın açıklamasına dayanıyordu; kısa süre içinde devlet başkanlığı tarafından yalanlandı. (DIŞ HABERLER)