'Ağır hak ihlalleri yaşanıyor'

Uluslararası Af Örgütü'nün işkence iddiasını Adalet Bakını yalanlasa da insan hakları örgütleriyle tabip odası, "Darbe girişimi sonrası ağır hak ihlalleri yaşanıyor" uyarısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü'nün "Darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanların işkence ve tecavüze uğradığına dair güvenilir kanıtlar var" iddiasının ardından Türkiye'deki insan hakları kuruluşlarından da açıklama geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün yaptığı açıklamayla işkence iddialarını yalanlasa da, insan hakları kuruluşları ve tabip odası, darbe sonrası gözaltına alınıp tutuklananlara yapılan işkencenin ekranlara yansıdığını belirtiyor.

Evrensel'den Cansu Pişkin, işkence iddialarına ilişkin haberinde Uluslararası Af Örgütü Amnesty Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç ve İstanbul Bilgi Ünivesitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikolji Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Murat Paker'in açıklamalarına yer verdi.

'ACİLEN HEYET GELMELİ'

Uluslararası Af Örgütü Amnesty Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner: "İşkence ve tecavüz iddiaları avukatlar, doktorlar ve gözaltı merkezi olarak kullanılan spor salonundaki görevlilerin anlattıklarına dayanıyor. İşkenceye müsait ortam endişe verici. Avrupa Konseyine bağlı İşkenceyi Önleme Komitesinin (CPT) de gözaltı koşullarını incelemek üzere acilen Türkiye’yi ziyaret etmesi gerekiyor. Gözaltında tutulan insanlar hastanelere götürülmüyor, doktorlar gözaltı merkezlerine götürülüyor. Bu nedenle doktorlar vakaları belgelemek konusunda baskı altında olduklarını söylediler. Müvekkilleriyle sorgu için adliyeye getirildikleri sırada görüşebilen avukatlar müvekkillerinin işkence ve tecavüze maruz kaldıklarını o sırada öğrendiler. Ağır insan hak ihlallerinin yaşandığını kaydetti.

'İŞKENCENİN İZLETİLMESİ TOPLUMA TEHDİT'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı: "Gözaltına alındıklarında tutulma biçimleri, ters kelepçe uygulaması, gözaltına alınanların çıplak bir şekilde bekletilmesi, üst üste tutulmaları hepimizin gördüğü durumlardı. Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) askıya alınamayacak maddeleri var. Bnlardan biri de işkence yasağıdır. Bu madde ne olursa olsun savaşta dahi işkencenin kabul edilemeyeceğini içeriyor. Hekimler yapılan görevlendirmelerle doğrudan gözaltı merkezlerine götürülmeye zorlanıyor. Hekimler görevlendirme dolayısıyla kendilerini baskı altında hissediyor, işkenceye uğrayanlar da rahat olamıyor. Çok boyutlu ihlalle karşı karşıyayız. İşkencenin televizyonlardan izletilmesi topluma da bir tehdit."

'DOKTORLAR GÖZALTI MERKEZLERİNE GÖTÜRÜLÜYOR'

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç: Gözaltındaki insanların muayanesini yapmak için hekimlerin gözaltı merkezlerine götürüldüğünü tespit etti. Hekimlere gözaltı merkezlerine gitmemeleri, muayaneleri sağlık merkezlerinde, hastanelerde, adli tıp kurumunda yapmaları yönünde çağrı yaptık. Buna rağmen iktidar ve bazı hastane yöneticileri bu görevlendirmelere karşı çıkmadı. Raporlamanın sağlıksız ve baskı altında yapıldığı yerde adil yargılama hakkı ortadan kalkıyor."