AGİT gözlemcisi PKK bayrağını anlattı

Referandum sonuçlarını eleştirdikten sonra PKK bayrağıyla çekilmiş fotoğrafı ortaya çıkan AGİT gözlemcisi Hunko konuştu. Hunko, "Resim 2014'te, aralarında PKK’nın da olduğu birçok Kürt örgütünün sembollerinin yasaklanmasına karşı protestoda çekildi" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'de referandum süreci için 'Adil değildi' yorumunu yapan Avrupa heyetinin üyelerinden Andrej Hunko, hedef tahtasına oturtulmasına yol açan PKK bayrağıyla çekilmiş fotoğrafı hakkında açıklama yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin referandum için Türkiye'ye gönderdiği 23 kişilik heyette yer alan Almanya Sol Parti milletvekili Hunko, kişisel web sitesinden yaptığı açıklamada açıklamada "PKK sempatizanı diyerek beni karalamaya çalışıyorlar" dedi.

Bianet'in haberine göre Hunko, "Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki seçimleri izleme heyetine katılımımdan sonra AKP taraftarları, şahsıma karşı başlatmış oldukları gayrimeşrulaştırma kampanyası ile beni PKK sempatizanı olarak karalamaya çalışmaktadırlar" ifadesini kullandı.

'ÇAVUŞOĞLU GAYET İYİ BİLİR'

Karalama kampanyasına katılanlardan birisinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu olduğunu belirten Hunko, "Halbuki kendisi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi eski üyesi olarak Konsey’in PKK’yı terör örgütü olarak değerlendirmediğini bilmektedir" dedi.

Hunko kendi üzerinden sürdürülen karalama kampanyasının amacının “Tartışmalı seçimlerle ilgili değerlendirmemin inandırıcı olmadığı izlemini yaratmak ve 16 Nisan referandumunun demokratik ve adil olmayan koşullar altında yapıldığı, hatta başabaş sonucun muhtemelen seçimlere hile katılmasıyla elde edilmiş olduğu konusuna olan dikkati dağıtmak” olduğunu söyledi.

.

FOTOĞRAFIN HİKÂYESİ

Hunko, fotoğrafın hikâyesini de şöyle anlattı:

"PKK bayrağı ile göründüğüm resmin ne anlama geldiğini merak edenler için açıklamak isterim: Resim, Ekim 2014’te PKK ve birçok diğer Kürt kuruluşlarının sembollerinin kriminalize edilmesini protesto etme amacıyla çekilmiştir. Köln’deki gösteride konu, PKK ile sempati duyulduğunu ifade etmek değil, aralarında PKK’nın da olduğu birçok Kürt örgütünün sembollerinin yasaklanmasıydı.

PKK’nın Suriye kolu o dönemde ‘IŞİD’ tarafından soykırıma uğratılma tehditi altında olan onbinlerce Yezidi’nin hayatını kurtarmıştı. Anlam itibariyle o zaman söylediklerim şu şekilde olmuştur: ‘Tek tek örgütleri siyasi olarak nasıl değerlendirdiğimizden bağımsız olarak Kürt örgütlerinin sembollerinin kriminalize edilmesine karşıyız. Örneğin bu bayrak gibi günümüzde yasaklanmış olan sembollerin tekrar gösterilebilmesini savunuyoruz."

'SOL PARTİ SİYASİ ÇÖZÜM YANLISI '

Hunko aynı dönemde Almanya Federal Meclisi CDU/CSU parti grubu Başkanı Volker Kauder’ın, PKK’ya silah verilmesini talep ettiğini hatırlattı, partisinin bu konusundaki politikasını da açıkladı: “Sol Parti önceden olduğu gibi halen Almanya’da PKK yasağının kaldırılmasını ve PKK’nın AB-terör listesinden silinmesini talep etmektedir. Sorunun sadece barışçıl yoldan çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenden ötürü iki tarafın da görüşmeleri tekrar başlatarak sağlanan barış süreci yolu ile siyasi bir çözüme ulaşmalarını savunuyoruz.”

'REFERANDUM RAPORU DENGELİ'

Hunko Türkiye’de referandum sonrası AGİT heyetine yönelik “tarafsız değiller” suçlamalarına yanıtı şöyle oldu: “Bu gözlemci heyetler tüm siyasi kanatların temsilcilerinden oluşur. Heyetlerin siyasi açıdan dengeli teşkili bu şekilde sağlanır. Gözlemcilerin her biri hiçbir zaman ‘nötr’ değildir ama, her zaman demokratik temel değerlere bağlıdırlar. Nihai rapor, bu sefer de olduğu gibi tek tek gözlemlerin toplamını yansıtır." (Kaynak: Bianet)