Ağustos ayında 14 gazeteci tutuklandı
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, ağustos ayında gazetecilerin uğradığı hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre, 30 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı.
DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ)'nin ağustos ayı raporu, gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ortaya koydu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde düzenlenen toplantıda konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, ağustos ayında gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlallerinin ivme kazandığını söyledi.
Gazetecilerin gözaltına alınmasının rutin bir hal aldığını belirten Boltan, Avrupa ülkelerinin liderlerini de eleştirdi: "Dünya liderleri artık Türkiye'de gazetecilere yönelik hak ihlalleri ve cezaevindeki gazetecilerin durumuyla ilgilenmiyorlar. Onlar şu anda Türkiye de tutuklanan kendi vatandaşı olan gazetecilerle ilgili. Onların serbest bırakılmaları için diplomatik inisiyatif kullanıyorlar. Kimi çağrı yapıyor, kimi telefona sarılıyor. Bu durum hem sakat ve hem de kabul edilir bir durum değildir. Uluslararası yasalar karşısında gazetecilerin hepsi eşittir. Dolayısıyla çağrılar, telefonlar, diplomatik baskılar Türkiye'de gazetecilere yönelik baskıları ortadan kaldırmak için kullanılmalı."
KÜRT MEDYASINA BASKI
Türkiye'de 180 gazetecinin tutuklu bulunduğunu hatırlatan Boltan, "Bu tablo iktidar için utanılacak bir durum olarak görülmesi gerekirken tersine iktidar bunu kendi başarı hanesine not düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasının devamında Kürt medyasına yönelik baskılara da değinen Boltan, şu bilgileri verdi: "Temmuz ayı raporunda, ‘tutuklanan gazetecilerin tümünün Kürdistan bağlantılı gazeteciler' olduğunu ifade etmiştik. Bu ay da tablo değişmiyor. Baylock operasyonu çerçevesinde yakalanan gazetecilerin dışında tutuklanan gazeteciler Kürt ve Kürt gazeteciliğiyle bağlantılı olanlardır. Kapatılan basın kurumlarının hepsi Kürt basın kurumlarıdır. Türkiye'de tek Kürtçe günlük gazeteye olan tahammülsüzlük bu ay doruk noktasına ulaşmış ve Kürtçe günlük Rojeva Medya gazetesi kapatılmıştır. Kadın özgürlüğüne ve Kürt kadın gazeteciliğine olan düşmanlık Gazete Sujin’i ve genel anlamda Kürt basın özgürlüğüne olan tahammülsüzlük ve düşmanlık da Dîhaber ajansını kapatmış. Bu Türkiye de gelmiş geçmiş tüm devlet ve hükümetlerin handikabıdır. Ayaklarındaki prangadır."
AĞUSTOSTAKİ RAKAMLAR
ÖGİ ağustos ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunun başlıkları şöyle:
-180 gazeteci tutuklu
-30 gazeteci gözaltına alındı
-14 gazeteci tutuklandı
-2 gazeteci tahliye edildi
-4 haber sitesi 14 sefer BTK tarafından engellendi. (5 kez Özgürlükçü Demokrasi, 5 kez sendika.org, dihaber 3 kez ve Rojeva Medya 1 kez)
-3 basın kuruluşu kapatıldı.
-14 gazeteci yargılandı.
-1 gazetecinin pasaportuna el konuldu. Yurtdışı yasağı getirildi
-1 günlük Kürtçe yayın yapan bir gazete yayın hayatına başladı
-1 gazeteci öldürüldü. (Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da polis, kafası, kolları ve bacakları kesilmiş halde bulunan cesedin, kayıp İsveçli gazeteci Kim Wall'a ait olduğunu açıkladı. Polis, yapılan testlerde bulunan ceset ile gazetecinin DNA'sının eşleştiğini duyurdu. Mesleki dayanışma duygularımızı bağlı olduğu basın kurumuna iletiyor; ailesine ve Danimarka basın camiasına başsağlığı diliyoruz.)