Ahmet Arslan: E-ticaret'in büyüme hızı baş döndürücü

Ulaştırma, Haberleşme ve Teknoloji Bakanı Ahmet Arslan, dünyada e-ticaret hacminin 4 trilyon 480 milyar dolara çıkmasının tahmin edildiğini belirtti. Arslan, "Rakamlar devasa boyutlarda, e-ticaret'in büyüme hızı baş döndürücü" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Ulaştırma, Haberleşme ve Teknoloji Bakanı Ahmet Arslan, 2016'da 1 trilyon 860 milyar dolar olan global perakende e-ticaret hacminin, 2021 yılında neredeyse 2.5 kat büyümeyle 4 trilyon 480 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü söyledi. Arslan, "Rakamlar devasa boyutlarda, e-ticaret'in büyüme hızı baş döndürücü" dedi.

PTT Genel Müdürlüğü'nün Antalya'da 19-21 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası e-Ticaret Zirvesi'nin son paneli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın moderatörlüğünde "Postanın dijital dönüşümü ve e-ticaret" konusunda Türkiye ile birlikte 8 ülke bakan veya bakan yardımcısının katılımıyla yapıldı.

'DİJİTALLEŞMEYE UYUM SAĞLAYAN ŞİRKETLER LİDER OLUYOR'

Dünyada ve Türkiye'de e-ticaret'in çok hızlı büyüdüğünü belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dijitalleşmeye en iyi uyum sağlayan işletmeler, lider konuma gelmektedir. E-ticaret işletmelerin doğru tüketiciye hızla ulaşabilmesi için en etkin yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. E-ticaret ile işletmeler, daha geniş kitlelere düşük maliyetlerle daha etkin hizmet sunabilmektedir" dedi.

'2017'DE HER 5 KİŞİDEN BİRİ E-ALIŞVERİŞ YAPTI'

Türkiye'de internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verenlerin toplam nüfusa oranının 2017 yılında yaklaşık yüzde 25 olduğunu açıklayan Tüfenkci, “Toplam nüfus açısından 2016 yılında her 5 kişiden biri e-alışveriş yaparken, 2017 yılında her 4 kişiden biri e-alışveriş yapmaktadır. Türkiye'de e-ticaret pazar büyüklüğü 2013'te 14 milyar TL iken, 2016 yılında 68 milyar TL'ye yükselmiştir. 2017 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla ise dokuz aylık rakam 72.7 milyar TL'ye ulaşmış bulunmaktadır" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN MOBİL TİCARETTE HIZLA YOL ALMASI LAZIM'

Mobil ticaretin, yeni nesil ticaretin oluşumu ve gelişimindeki ana etkenlerden biri olacağını belirten Bülent Tüfenkçi, şöyle devam etti:

"Dünyada 2021'de mobilin e-ticaretteki payının yüzde 55 olacağı tahmin edilmekte. Türkiye'de de mobil ticaret, e-ticaret'e ivme kazandıran önemli kanallardan biri haline gelmiştir. 2012 yılında e-ticaret işlemlerinin yaklaşık yüzde 9'u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleştirilirken bu oran 2016'da yüzde 19'u bulmuştur. 2021 için de bu oranın yüzde 49 seviyesine ulaşacağı tahmin edilmekte. Dünyada bu oranın şu anda yüzde 44 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'nin mobil ticarette hızla yol alması gerekmekte."

'E-TİCARETİN BÜYÜME HIZI BAŞ DÖNDÜRÜCÜ'

Ulaştırma, Haberleşme ve Teknoloji Bakanı Ahmet Arslan, 2016 küresel perakendede e-ticaret hacminin 1 trilyon 860 milyar dolar olduğunu belirtti.

Bu rakamın 2021'de 4 trilyon 480 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü ifade eden Arslan, "Keza 2016 e-ticaret payı toplam global perakende pazarının yüzde 8.7'sine tekabül ederken, 2021 yılında bu oran yüzde 15.5'e çıkacak. Rakamlar devasa boyutlarda, e-ticaret'in büyüme hızı baş döndürücü" dedi. (ANTALYA/DHA)