Ahmet Ceylani Tuğrul: Ensestin tanımı yasalarda yapılmalı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin Başkanlığı'ndan emekli olan yürüten Ahmet Ceylani Tuğrul “Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, ensest ilişkiler” kitabını yazdı. Tuğrul "Ensestin yasalarda tanımının yapılması ensestin farkındalığını arttıran bir durum olacaktır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cinsel suçların karara bağlandığı Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin Başkanlığını yürüten Ahmet Ceylani Tuğrul, seçimi kaybetti. Tuğrul emekliye ayrılmak zorunda bırakıldı. Tuğrul'un emekli olmasıyla cinsel suçlara şimdi Yargıtay 14. Ceza Dairesi bakıyor.

Tuğrul daire başkanıyken verdiği kararlar ışığında, “Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, ensest ilişkiler” kitabını kaleme aldı. Kitapta dikkat çeken konuların başında Türkiye’de oldukça sık rastlanan bir suç olan “Ensest”in yasalarda yerinin almaması var.

Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre, ensest kavramının yargısal kararlarda ifade edilmediğini belirten Tuğrul, “Türkiye’de ceza yasalarında ayrıca ensest tanımı yapılmamıştır. Ensest şeklinde gerçekleşen cinsel saldırı, istismar ve taciz suçlarının cezaları, saldırganın yakınlığı dikkate alınarak arttırılmaktadır. Ensestin yasalarda tanımının yapılması ensestin farkındalığını arttıran bir durum olacaktır. Ensestin yasalarda da tanımlanması uygulamalarda ortak hareket edilmesini kolaylaştıracaktır” görüşünü dile getirdi.

Tuğrul, ensest ilişki mağduru çocukların ortak özelliklerini de şöyle sıraladı: “Kız çocukları, ailede annenin olmayışı, pasif kişilik yapısına sahip olması, hamile olması, hasta olması gibi nedenlerle anneye daha çok yardımla sorumlu bir anlamda anne kimliği yüklenen büyük olan kız çocukları ve bunların evlilik veya başkaca nedenlerle aile dışına çıkması durumunda daha küçük kız kardeşleri, özürlü çocuklar, içe dönük çocuklar ağırlıklı olarak risk altında bulunan çocuklardır. Enseste maruz kalan çocukların insanlarla yakın ilişki kurmasına babası tarafından izin verilmediği ve bağnaz baba figürü ortaya çıkıyor. Üvey baba ensesti adli vaka olarak yansıyan ve sıklıkla görülen ensest ilişki türlerinden biri olarak karşımıza çıkmakta.”

TÜRKİYE’NİN ENSEST HARİTASI

2000 ve 2010 yılları arasında Yargıtay’a gelen ensest ilişki dosyalarının, cinsel suçlar dosyaları içindeki yerinin incelendiği araştırmaya göre Türkiye’de ensest ilişki suçlarının en çok işlendiği yer İstanbul olarak tespit edilmiş.

On yıllık süre içerisinde 40 ayrı ilden Yargıtay’a ensest ilişki suçuyla ilgili dosya gelmiş. Diğer illerden bu suça ilişkin herhangi bir dosya gelmemiş. İşte, Türkiye’de işlenen cinsel suçlar içerisinde ensest ilişkinin oranları:

İstanbul: Yüzde 19

Ankara: Yüzde 5

İzmir: Yüzde 5

Mersin: Yüzde 5

Adana: Yüzde 4

Antalya: Yüzde 4

Aydın: Yüzde 3

Bursa: Yüzde 3

Denizli: Yüzde 3

Edirne: Yüzde 3

Muğla: Yüzde 3

Kayseri: Yüzde 3

Giresun: Yüzde 3

Bolu: Yüzde 2

Elazığ: Yüzde 2

Konya: Yüzde 2

Trabzon: Yüzde 2

Ordu: Yüzde 2

Hatay: Yüzde 2

Karaman: Yüzde 2

Nevşehir: Yüzde 2

Tokat: Yüzde 2

Samsun: Yüzde 2

Zonguldak: Yüzde 2

Afyonkarahisar: Yüzde 1

Balıkesir: Yüzde 1

Bartın: Yüzde 1

Bilecik: Yüzde 1

Diyarbakır: Yüzde 1

Eskişehir: Yüzde 1

Manisa: Yüzde 1

Malatya: Yüzde 1

Sakarya: Yüzde 1

Sinop: Yüzde 1

Siirt: Yüzde 1

Osmaniye: Yüzde 1

Kırıkkale: Yüzde 1

Rize: Yüzde 1

Yozgat: Yüzde 1