Ahmet Güneştekin'in 'Kutsal Ağaçlar' sergisi 18 Haziran'da Zai Yaşam'da

Bodrum’da yer alan Zai Yaşam, Ahmet Güneştekin’in “Kutsal Ağaçlar” sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, 28 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Abone ol

DUVAR - Sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Kutsal Ağaçlar” adlı kişisel sergisi, Bodrum'da yer alan koleksiyoner ve iş insanı Yunus Büyükkuşoğlu’nun kurucusu olduğu ve eşi Derya Büyükkuşoğlu ile birlikte yönettiği Zai Yaşam'da ziyaretçilerle buluşacak. Zai Yaşam içinde kurulan sanat galerisi Art Zai’nin aynı zamanda açılış sergisi olacak “Kutsal Ağaçlar”, 18 Haziran – 28 Temmuz 2021 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. 

Güneştekin’in geleneği şimdiye taşıma düşüncesiyle yorumladığı işlerine ve ağaç haritalarının dairesel yapısını anımsatan formlarla çalıştığı yapıtlarına yer veren “Kutsal Ağaçlar”, sanatçının farklı ifade araçlarından yararlandığı işlerini bir araya getirerek bakış açılarının ve yöntemlerin indirgenemez çoğulluğuna vurgu yapıyor. Sergide, sanatçının bronz heykelleri, geçmiş uygulamaların dışında kalarak yaptığı seramik işleri ve mitolojik öğeleri, optik yanılsamaları yaratan yarıkürelerin yanı sıra, işlerin yüzeyinde ortaya çıkan üç boyutlu yarıkürelerle bütünleştirdiği işleri sergilenecek. 

Ahmet Güneştekin

'ŞEYLERİN GEÇİP GİTTİKTEN SONRA BIRAKTIKLARI İZLENİM, ANLAR GEÇTİKTEN SONRA DA VARLIĞINI SÜRDÜRÜR'

Güneştekin, "Kutsal Ağaçlar"da sergilenen Gelene–ek adını verdiği çalışmalarının temel felsefesini,  –ek ifadesine yüklediği anlam üzerine kuruyor. Geçmişten gelenin, geleceğe dönük bir ekinin olduğunu ve bu süreklilik sayesinde yaşanan şimdiden çocukluğunun en uzak anlarına, ışığa form vermeyi düşlediği zamanlara, kesintisiz olarak geri gidebildiğini söyleyen sanatçı sözlerine şöyle devam etti:

"Olup biten olayları anlattığımda belleğimden çıkardığım bu olayların bizzat kendisi olmayıp bu şeylerin bende bıraktığı izlerdir. Artık var olmayan çocukluğum var olmayan zaman içindedir fakat onun bıraktığı izi şimdiki zamanda görebilirim, çünkü belleğimde barınmaya devam eder. Şeylerin geçip gittikten sonra bıraktıkları izlenim, anlar geçip gittikten sonra da varlığını sürdürür; sanatçının ölçtüğü şey orada olandır. Geçmişten edinilmiş deneyimi şimdiki zaman içinde harekete geçirme pratiği arasındaki bağ kavramsallaştırdığı gelene–ek ifadesinde ortaya çıkar."

Gelene–ek çalışması

Sanatçı, “Kutsal Ağaçlar”da sergilenen tuval üzerine çalıştığı işlerinde hareketin ve sonsuzluğun evrensel sembolü olan daire üzerine kurulu sarmal yapıyı mitolojik öğelerle birleştiriyor. Sanatçının çocukluğunda çizdiği ilk şekiller arasında olduğu belirtilen bu işlerinde yüzeyde, dairesel ağaç haritalarında olduğu gibi, halkalar veya iç içe geçen güneş patlamaları merkezi bir kökle başlar, diğer sıralar ortadan dışa doğru genişler. Güneştekin ayrıca bazıları eserlerinde bir dizi parçalı halka ve yan yana hücreler de kullanıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bronz Serisi