Ahmet Hakan Vergi: Zaza dili ve kültürünü görsel bir belge haline getirmek istiyorum

Bingöllü Ahmet Hakan Vergi, Zaza kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için kısa belgeseller çekiyor. Vergi'nin 2 yıl önce çektiği 'Dewrano' (Devir) belgeseli 2018 yılında 2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali'nde belgesel kategorisinde yarıştı. Finale kalan belgesel, gösterimde büyük bir ilgi ile karşılandı.

Abone ol

DUVAR - Atatürk Üniversitesi'nde okuyan İletişim Fakültesi öğrencisi Bingöllü Ahmet Hakan Vergi, kendi imkanlarıyla kiraladığı kameralarla şu ana kadar iki ayrı belgesele imza attı. Vergi'nin son çektiği belgesel, kurgu aşaması tamamlanarak 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yayınlandı. Belgesel, 1 Eylül'de yayınlanarak kendi dili ile barışık olmayanlara 'diliniz ile barışın' mesajını veriyor.

Ahmet Hakan, çocukluğundan beri sinemayla ilgileniyor. Film çekme heyecanı ve isteği sürekli olan ancak bir süre sonra belgesele yönelen Hakan şunları söylüyor: “Ünlü belgeselci Süha Arın’ın 'Tahtacı Fatma' belgeselini izledikten sonra belgesel filme yöneldim. Böylece ilk projem için hazırlıklara başladım. 2017 yılında, 19 yaşındayken ilk projem olan Dewrano (Devir) adlı belgeselimin çekimlerini, aynı zamanda köyüm olan Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü'nde tamamladım. İlk belgeselimin konusu ise, 78 yaşında olan o köyde yaşamış bir adamın hayat macerasına, hikayesine odaklanmaktı. Anlatmak istediklerimi, eski zamanının izinde ilerlerken şiirsel görüntülerle aktarmaya çalıştım. Böylelikle Zazaca belgeselimi tamamladım.”

Hakan, pandemi döneminde Dûr (Far-Uzak) adlı yeni bir belgesel çekti. Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü'nün yüksek rakımlı yaylasında ailesiyle beraber yaşayan, 48 yaşında bir adamın doğa ile ilişkisini ele aldı. Ulaşımın hayli zor olduğu yüksek rakımlı yaylada, kendi imkanlarıyla evine güneş paneli kurarak elektrik ihtiyacını bu panel üzerinden karşılayan Hakan, hem doğanın zorluklarını hem de kendisine karşı toplumsal yargıları lehine çeviren bir adamın hikâyesini izleyicileriyle buluşturuyor.

'ZAZA DİLİNİ GÖRSEL BİR BELGE HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUM'

Ahmet Hakan Vergi, sinema yapma amacını şöyle anlatıyor: “Zaza kültürünü, Zaza dilini görsel bir belge haline dönüştürmek. Ekipman yetersizliğine rağmen ödünç aldığım fotoğraf kamerasıyla belgesel film çekimlerimi gerçekleştirdim. Dewrano, Dûr adlı iki belgeselden sonra üçüncü bir film daha yapmak istiyorum. Doğa ve insan ilişkisini kuşaklar üzerinden farklı açılardan ele alan bu iki filmi, üçüncü bir filmle taçlandırıp bir üçleme film serisine haline dönüştürmeyi istiyorum.

'TÜRKİYE'DE KISA FİLM ÜRETİMİ YAPMAK ZORLAŞIYOR'

Film çekmek istediğini söyleyen Hakan, sponsor bulamamaktan yakınıyor: “Avrupa'daki kısa filmciler, sponsorlar sayesinde büyük bütçelerle film üretimini gerçekleştirmekteler. Türkiye'de ise kısa filmciler ne sponsor ne bulabiliyor ne de bütçe ayarlayabiliyor. Çoğu kez sıfır bütçeyle çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu anlamda Türkiye'de kısa film üretimi yapmak zorlaşıyor. Son zamanlarda 'Fongogo' gibi fon sitelerinde; kısa filme, belgesele, uzun metraj gibi projelere destek olmak isteyenlere bir alan sunuluyor. Bu tarz platformları gerçekten önemsiyorum. Çünkü filmin yönetmeni ile destek olmak isteyenleri buluşturuyor ve filmin ekibine dahil ediyor. Üçüncü filmimizin projesine Fongogo'da yer verebiliriz, bize destek olmak isteyenlere ulaşabiliriz. En azından iyi bir bütçeyle teknik ve ulaşım gibi zorunlu meseleleri de böylelikle ortadan rahatlıkla kaldırabiliriz. Daha iyi imkanlarla belgesel projemizi daha güzel yerlere getirebiliriz.”

"Dûr (Uzak-Far)" isimli Zazaca belgesel buradan izlenebilir.