Ahmet Şık kimdir?

HDP milletvekili Ahmet Şık, partisinden istifa etti. Gazeteci olarak çok sayıda davada yargılanan ve ödüller alan Şık, 2018 seçimlerinde Meclis'e girmişti.

Abone ol

DUVAR - 1970 Adana doğumlu olan Ahmet Şık, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunudur. Şık, 1991-2007 yılları arasında sırasıyla Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir ve Reuters’te foto muhabir olarak çalıştı. Gazeteciliğe Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başladığında, henüz üniversite birinci sınıfta okuyordu.

Ahmet Şık’ın profesyonel gazetecilikten akademiye kaymasının en büyük sebebi, yürüttüğü sendikal faaliyetten dolayı patronların Şık’ı medyadan aforoz etmeleri oldu. 2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken Doğan Grubu'na alacak davası açması nedeniyle işten çıkarılan Ahmet Şık'ın, sonrasında çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi.

Ahmet Şık HDP'den istifa etti

301'DEN YARGILANDI

Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan "Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli" başlıklı röportaj ve Hayata Dönüş Operasyonu'nun yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi'nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan "Bayrampaşa'da O gün" başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden yargılandı. 8 Mart 2007’de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı.

ERGENEKON SÜRECİ

Ahmet Şık, Nisan 2010’da Radikal gazetesinde birlikte çalıştığı Ertuğrul Mavioğlu’yla Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınlamıştı. Türkiye’deki kontrgerilla faaliyetlerinin geçmişini de bugünden bakarak ele alan kitap, operasyonun başlangıcında operasyona destek veren gazetecilerin, giderek süreçte kuşku duymaya ve bunun belli bir kesimi tasfiye amacıyla da kullanıldığını düşünmeye başladıklarını ortaya koyuyordu.

3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alındı. Gözaltında iki gün kaldıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Avukatı Bülent Utku, Şık'ın son zamanlarda hazırladığı ve "İmamın Ordusu" ismini vermeyi düşündüğü Fetullah Gülen'in emniyetteki örgütlenmesini anlatan kitabı nedeniyle gözaltına alındığını düşündüğünü dile getirdi.

6 Mart 2011'de "Ergenekon terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi'ne gönderildi. 12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener'le birlikte tahliye oldu. Ahmet Şık, cezaevinden ayrıldıktan sonra ilk açıklamasında "Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek. O cemaat bağlantılı, o çete bağlantılı adamlar buraya girecek," diye konuştu ve bunların sorumlusu olarak hükümeti gösterdi.

PKK/KCK VE FETÖ/PDY PROPAGANDASI YAPTIĞI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Aralık 2016'nın sonunda, Tahir Elçi'nin öldürülmesi sonrası attığı tweetleri yüzünden, "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" ve "Türkiye Cumhuriyetini, Yargı Organlarını, Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama" suçlamaları yöneltilerek gözaltına alındı. Şık, sorgusu tamamlandıktan sonra "PKK/KCK ve FETÖ/PDY örgütlerinin propagandasını yaptığı" gerekçesiyle tutuklandı. Cumhuriyet gazetesi olayı, "FETÖ'nün ipliğini pazara çıkaran Ahmet Şık, 'FETÖ propagandası' iddiasıyla tutuklandı" şeklinde duyurdu.

CUMHURİYET GAZETESİ DAVASI

İstanbul Başsavcılığı'nın Cumhuriyet gazetesine yönelik "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla başlattı soruşturmada şüpheli olarak yer alan ve o dönem muhabir olan Ahmet Şık'a, tutuklu olarak yargılanırken 10 Mart 2018'de tahliye edildi.

Yargıtay, Şık hakkındaki kararı 13 Eylül 2019'da bozdu. Yüksek mahkeme Şık'ın "örgüte yardım" yerine devlet organlarına hakaret başlıklı 301'inci maddeden yargılanmasını istedi.

Ahmet Şık, 24 Haziran 2018'de yapılan genel seçimde HDP'den İstanbul milletvekili seçildi.

Ahmet Şık'ın yazdığı kitaplar:

Ergenekon'da Kim Kimdir? (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)

Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)

000 KİTAP - Dokunan Yanar

Pusu Devletin Yeni Sahipleri

Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda

Şık’ın kazandığı ödüller:

Bülent Dikmener Haber Ödülü (1994)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Yazılı Basında En İyi Haber Ödülü, 'Yeraltındaki Katiller' haberi ile (2001)

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Jüri Özel Ödülü, 'Gerçeğe Dönüş' haberi ile (2002)

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri - Jüri Özel Ödülü, 'İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları' haberi ile (2007)

Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002, 2003, 2005)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2011)

Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2011)

Canadian Journalist for Free Expression (İfade Özgürlüğü İçin Kanadalı Gazeteciler) Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü (2013)

UNESCO Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü (2014)

Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülü (2017)

(HABER MERKEZİ)