Ahmet Şık, ülke genelindeki maden ruhsatlarını Bakan Kurum'a sordu

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Türkiye genelinde verilen maden ruhsatlarını ve süren maden ihalelerini Bakan Murat Kurum'a sordu.

Abone ol

DUVAR - TİP'li Ahmet Şık, sayısı artan maden ihalelerini TBMM gündemine taşıdı. 

Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi veren Şık, Bakan Kurum'a şunları sordu: 

1 - Son 10 yılda MAPEG tarafından kaç maden sahası ihaleye açılmıştır?

2 - Son 10 yılda ihalesi yapılan maden sahası toplamda kaç hektardır? İhaleye açılan maden sahasının kaçı 25 hektardan küçüktür?

3 - İhaleye açılan maden sahalarının yüzde kaçı orman, kaçı mera, kaçı sulak alan, kaçı arkeolojik alan, kaçı tarım alanlarında yer almaktadır? Bu alanlar için hazırlanan ÇED raporlarının kaçı için olumlu, kaçı için ÇED gerekli değildir, kaçı için olumsuz karar verilmiştir?

4 - Ülkemizin en özel coğrafi alanlarından, 1. Derece Arkeolojik sit alanı, orman, fıstık çamı ve zeytinliklerle kaplı Latmos Dağı (Beşparmak Dağı)’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği taş ocağı kapasite artışına “ÇED Olumlu” kararı, İdare Mahkemesi tarafından Mayıs 2024’te iptal edilmiştir. Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cengiz Holding’in Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararını Temmuz 2024’te iptal etmiştir. enerji bakanlığı memleketin her metrekaresine maden ruhsatı verirken, yurttaşlar suyunu, ormanını, toprağını, köyünü, merasını, zeytinliğini diğer bir ifadeyle yaşam alanlarını madencilik faaliyetlerinin olumsuz etkilerine karşı korumak için çabalıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak göreviniz halkın yaşam alanlarını korumak mı yoksa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının talep ettiği her ruhsat sahasına çevre izni ve ÇED olumlu kararı vermek midir?

5 - İhaleleri alan şirketlerin yabancı ortakları ile ilgili bir tasarruf geliştirilmekte midir? Kanadalı Eldorado Gold Corporation'ın sahibi olduğu TÜPRAG Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ye neden 1.637.614.424TL teşvik verilmiştir? Kanadalı Centerra Gold’un sahibi olduğu Öksüt Madencilik A.Ş.’ye neden yüzde 80 tutarında vergi indirimi, yüzde 40 oranında yatırım katkı desteği verilmiştir?

6 - İhaleleri alan şirketlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden sicili araştırılmakta mıdır?

7 - Kanadalı Centerra Gold’un sahibi olduğu Öksüt Madencilik A.Ş.’nin Kayseri ili Develi ilçesindeki altın madeninde çok sayıda işçinin vücudunda civa ve kurşun bulunmasıyla ilgili hukuki süreç devam ederken, özellikle IV.Grup madenlerde çalışan işçilerin civa, kurşun gibi ağır metallere maruziyetlerine dair veri elde etmekte midir? Bu riske dair önlemler alınmakta mıdır?

8 - Son 10 yılda Türkiye’de, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için ruhsatı iptal edilen kaç maden vardır?

9 - TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu 7-8 Mayıs 2024 tarihlerinde İliç’te ve çevrede saha incelemesinde bulunmuş, onlarca toplantı yapmıştır. Araştırma Komisyonu’nun bulguları nelerdir?

10 - TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nun 9 Temmuz 2024 tarihli 13. Oturumu’nda dinlediği meslek örgütlerinden olan TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın 6 Ağustos 2024 tarihli açıklamasına göre, SSR Mining’in Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nin yeniden açılması için ÇED başvurusunda bulundukları belirtilmektedir. İliç Çöpler Altın Madeni’nin yeniden açılması için ÇED Başvurusu yapılmış mıdır?