Ahmet Şık'tan Bakan Muş'a 'Ruhsar Pekcan' sorusu: Ne yaptınız?

TİP Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a seslendi: “Kendi bakanlığını dolandıran Ruhsar Pekcan hakkında neden hiçbir şey yapmadınız?”

Abone ol

ANKARA- Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, eski Bakan Ruhsar Pekcan’ın kendi şirketinden bakanlığa dezenfektan sattığını anımsatarak, “Siz o koltukta otururken sizden önce oturan insan, kendi bakanlığını dolandıran bir hırsız olduğu ortaya çıkmışken ne yaptınız? Şöyle sorayım; neden hiçbir şey yapmadınız" diye sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Ticaret Bakanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun bütçeleri görüşülüyor.

Komisyonda söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Bakan Mehmet Muş’a, eski Bakan Ruhsar Pekcan’ın kendi şirketinden bakanlığa sattığı dezenfektanları anımsattı.

Ahmet Şık, Bakan Muş ve diğer vekiller arasında şu diyaloglar geçti: 

AHMET ŞIK (İstanbul) - Teşekkür ederim.
AKP yirmi yıl önce iktidara geldiğinde tüm topluma, tüm halka şöyle bir söz vermişti: "3Y'yle mücadele edeceğiz." Nedir o 3Y? Yolsuzluk, yasaklar ve yoksullukla. Şimdi, aradan geçen yirmi yılda geldiğimiz noktaya baktığımızda ne görüyoruz; hayatın her alanında, toplumsal olan siyasal olan ve halkın menfaatine olan her alanda koca bir yasaklar silsilesiyle karşı karşıyayız. Yolsuzluk derseniz, vallahi, çok açık söyleyeyim, Cumhuriyet tarihinin toplamında yapılmış yağmadan daha büyük bir talan düzeni yaratıldı. Hâliyle de yoksulluk en üst seviyeye ulaştı. Şimdi, bunlar konuşulmasın diye de ne oluyor, ağır da bir sansür mekanizması devreye girdi. Nasıl girdi? Zaten konvansiyonel medya araçları denetim altına alınmıştı, kalanın sesi fazla çıkamaz hâle geldi çünkü iktidarın denetimindeki yargı mensupları üzerinden herkes susturulmaya çalışıldı. Bu sansür zihniyetini nerede görüyoruz? Şimdi, Bakan Bey'e şunu hatırlatacağım: Geçen seneki bütçede Sayıştay raporlarını çok önemsediğini ve orada ortaya konulan bulguların gereğini yapacağını söylemişti. E, bu yılki çıkan Sayıştay raporlarına bakıyoruz, değil bulguların yerine getirilmesi bulguların karartıldığını ve Sayıştay'ın daha önce önerdiği "Bunlar problemli alan dediği" her şeyin de üstünün karartıldığını görüyoruz. Hâl böyle olunca da sansür, devlet kurumlarına da sıçramış oluyor ve hâliyle de halkımız hakikati öğrenmekten yoksun kalıyor ve biz, burada, sayılara, rakamlara boğulan bir bütçe tartışması yapıyoruz. Meclis'te maalesef demokratik bir teamüle değil de çoğunluk olmaya dayalı bir anlayışla yönetilen ve var olan bir Meclis'te de parmak hesabı üzerinden her şey onaylanıyor; iktidarın istediği her şey gerçekleşiyor, istemediği hiçbir şey gerçekleşmiyor.
Şimdi, Bakan Bey'e geçen sene bütçedeki konuşmasını hatırlatmıştım ve aslında verdiği o söz, kıymetli de bir sözdü ama o sözü tutmadığını hatırlatmak için bunu söyledim.
Şimdi, biraz önce Bülent Bey sizi tebrik etti...

TİCARET BAKANI MEHMET MUŞ - Şimdi, sizin...
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Sayın Bakanım, sonunda cevap vereceksiniz. Tek tek girersek çıkamayız, en sonunda mutlaka cevap vereceksinizdir.
AHMET ŞIK - Sizin Bakanlık döneminizde bir gümrük...
MEHMET MUŞ - Hayır, ben Sayıştay raporlarıyla alakalı yaptık da yenileri çıkıyor, onun için hani...
AHMET ŞIK - Anladım, anladım; tamam, çıkar muhtemelen.
MEHMET MUŞ - Eğer, burada, konuşmamın sonunda vereyim, şimdi isterseniz...
CEVDET YILMAZ - Peki, teşekkür ettim.
AHMET ŞIK - Umarım hakikati anlatıyordur Bakan Bey'e. Çünkü iktidarınızın her kademesine sinmiş yalanlarınıza -sizin değil, iktidarınızdan bahsediyorum- dair bir hatırlatmada bulunmak için bu konuyu açıyorum.
UĞUR AYDEMİR (AK Parti Manisa) - Başkanım ne demek istiyor?
ABDULLAH NEJAT KOÇER (AK Parti Gaziantep) - Böyle bir konuşma olamaz.
AHMET ŞIK - Bakın, geçen sene, halefi olduğunuz bakanın kendi bakanlığını dolandırdığı, yolsuzluk yaptığı, herhangi bir siyasi etiğe sahip olmadığını ortaya çıkaran bir şey yaşadık ve konu tartışmaya açıldı. Hanımefendi bakan, görevinden alındı doğal olarak, herkes sandı ki "Acaba yargılanacak mı?" Ama zaten getirilen bu ucube sistemde onun da önü kapalı. Neyse, konu açıldığında Grup Başkan Vekiliniz Bülent Turan'a gazeteciler soru sorduğunda Bülent Bey dedi ki: "Biz milletimize yanlış yapan kim varsa gereğini yapmak için iktidara gelen bir ekibiz. Yapanın yanına kâr kalmamasını isteyen, önemseyen bir ekibiz." Bunun da koca bir yalan olduğu, sizin yaklaşık iki yıldır bu koltukta oturmanıza rağmen... Sizin atanmanızdan önce görevinden alınan bakan yani Ruhsar Pekcan 21 Nisan 2021'de Twitter hesabından sizi tebrik eden ve kendi hizmetleri için oraya getiren Cumhurbaşkanına teşekkür eden konuşmasına dair bir ileti paylaşmasından sonra ortadan kayboldu, hayalet oldu ama sizin ulaşacağınız mesafede. Ben size sadece tek bir soru sormak istiyorum. Boş verin burada konuşulan her şeyi, benim söylediklerimden bahsediyorum. Siz o koltukta otururken sizden önce oturan insan kendi bakanlığını dolandıran bir hırsız olduğu ortaya çıkmışken ne yaptınız? Şöyle sorayım: Neden hiçbir şey yapmadınız?
UĞUR AYDEMİR - Ya Başkanım...
CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, böyle bir dil kullanamayız, kusuru bakmayın.
AHMET ŞIK - Bu sorunun yanıtını ben merak ediyorum bir yurttaş olarak.
CEVDET YILMAZ - Yargılayıp hemen hükmünüzü verdiniz yani böyle bir anlayış olabilir mi?
AHMET ŞIK - Size oy veren seçmeniniz dahi herkes bunu merak ediyor ve buna bir yanıt vermek zorundasınız.
CEVDET YILMAZ - Soruşturulsun, incelensin diyebilirsiniz ama hüküm vermeniz doğru değil. Lütfen böyle bir dil kullanmayınız.
AHMET ŞIK - Burada asgari bir etikten yoksun olmamak bir yana, bir suç işlenmiş. Kendi bakanlığını dolandıracak kadar düşük bir davranışın içine girmiş bir insanın koltuğunu siz devraldınız, neden hiçbir şey yapmadınız? Sadece bu soruyu merak ediyorum.
Teşekkür ediyorum." (DUVAR)