Ahmet Türk'ten personel açıklaması: 'Tehdit ediliyoruz'

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, "60’a yakın personelimiz valilik ve savcılıkta çalışıyor. Çekmek istediğimiz zaman tehditle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Abone ol

DUVAR - Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İşleri (MARSU) Genel Müdürlüğü, Artuklu ilçesinin içme suyu sorununu çözmek amacıyla 2022 yılında Fransız Kalkınma Ajansı’nın desteği ile sürdürülen alt yapı projesine dair bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantı, bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilirken, toplantıda ilk olarak Eşbaşkan Ahmet Türk söz aldı.

‘4 AYDA YÜZDE 55’E ÇIKARDIK’

Çalışmalarda kendilerini de rahatsız eden bazı gecikmelerin olduğunu ifade eden Ahmet Türk, “Çok mesafe aldığımızı söyleyemeyiz. Ama bütün gücümüzle en iyi şekilde programlarımızı, projelerimizi hazırlayıp, halka hizmet etmek için adeta bütün arkadaşlarımız büyük bir çaba gösteriyor, emek sarf ediyor” dedi. Artuklu’da sürdürülen içme suyu projesinin 2022 yılının Haziran ayında başlatılan bir proje olduğuna dikkat çeken Türk, “Geldiğimizde ancak yüzde 20’si yapılabilmişti. Geldikten sonra bugün çalışmalarımız ve yaptığımız iş sonucunda geldiğimiz noktada yüzde 55’i geçtik. Yani 4 aylık bir süre içinde yüzde 20’den yüzde 55’e çıktık. Elbette biliyoruz, bazı sıkıntılar var. Özellikle şehirde açılan kanalların, şebekelerin baştan sona kadar değiştirilmesi ile ilgili yapılan kazılar var. Ancak bu kazılan yerleri hemen kapatma gibi bir imkanımız olmadığını ifade etmek istiyorum” dedi.

“Bizim için bu yolları kapatmak çok basit” diyen Türk, “Ama mühendislerin ve şirketin özellikle bu şebeke bittikten sonra bu şebekeye su verilecek, basınç ayarlaması yapılacak. Ondan sonra üzeri kapatılacak. Yani biz bugün kapatırsak yarın bir yerde basınç ile ilgili bir sorun olursa o kanalları tekrar açmak zorunda kalacağız. Yani şirket bugün o kazılan yerleri hemen kapatmamızı doğru bulmuyor, biz de bu fikre katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİZİM İHTİYACIMIZ VAR...'

Kendi kadrolarını oluşturmak istediklerini ancak baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Türk, “Bugün 60’a yakın personel valilikte çalışıyor veya savcılıkta çalışıyor. Bizim ihtiyacımız var. Çekmek istediğimiz zaman hemen bir şeyle karşı karşıya kalıyoruz. Tehditle karşı karşıya kalıyoruz. Sizin dairelerinizi şuradan çıkaracağız, şöyle yapacağız. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı makinelerini sizden alacağız gibi bir şeyle karşı karşıya kalıyoruz. Biz bugüne kadar sustuk aslında. Bir diyalog oluşturalım. Sonuçta bu şehrin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı diyalog içinde bir şeyler yapma gibi bir sorumluluğu var. Biz her ne kadar diyaloga açık olduğumuzu, birlikte çalışmak için çaba gösterdiğimizi ve bu konuda haber göndermemize rağmen, yardım talebine rağmen asla ama asla bize dönmedi. Bu tavır ve tutumuyla beraber adeta bizi çalışamaz hale getirmeye yönelik bir anlayış içindedir. Burada belki söylenmesi gerekmiyordu ama halkımızın bunu bilmesi için böyle bir açıklamayı da ilaveten yapmış oldum” dedi.

'DEDAŞ’A BORCUMUZUN AYLIK FAİZİ 15 MİLYON'

Ardından söz alan MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç da, MARSU’nun borcunun şu an itibari ile 2 milyar 842 milyon TL olduğunu belirterek, 50 milyon TL civarında gelirleri olduğunu, 90-110 milyon TL aralığında da giderlerinin olduğunu söyledi. Aradaki farkı Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden karşıladıklarını dile getiren Kılıç, “Büyükşehir Belediyesi kendi yapması gereken başka işlerini yapmadan bize aktarıyor. Aksi halde biz MARSU olarak deyim yerindeyse dükkanı kapatacağız. DEDAŞ’a olan borcumuz eskiye dayanıyor. Bu borç nedeniyle elektrik kesintileri oldu. Vatandaşlar MARSU’yu, Büyükşehir Belediyesi’ni suçluyorlar. Bu bizimle ilgisi olmayan bir durumdu” dedi.

MARSU’nun DEDAŞ’a borcunun şu an itibari ile 770 milyon TL olduğunu ifade eden Kılıç, “Aylık sadece faizi 15 milyon. Yani sadece İlbank’tan gelen para ile DEDAŞ’ın aylık faturasını karşılayamayacak durumdayız” ifadelerini kullandı. Kılıç, projenin bitmesi durumunda Mêrdîn halkının suyu artık musluktan içebilecek duruma geleceğini belirterek, “Yani Beyazsu direk o sudan evinize çeşmeden akıyor gibi olacak. Şebekeyi yeniliyoruz. Dolayısıyla artık pet şişeden su içmeye son diyebileceğiz” dedi.

Toplantı ardından Kılıç’ın sunumu ve gazetecilerin sorularının cevaplandırılması ile devam etti.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)