AİHM Süryanice soyadının önünü açtı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Süryanice 'Amno' soyadını kullanma talebi reddedilen Nuri Aktaş'ın başvurusunda Türkiye'ye mahkum etti. AİHM, Türk mahkemesinin kararının 'ayrımcılık yasağı' ve 'özel hayat ve aile hayatına saygı' hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Abone ol

DUVAR - Süryanice "güvenilir kişi" anlamına gelen "Amno" kelimesinin Türkçe olmadığı gerekçesiyle soyadı olarak kullanılmasını yasaklayan mahkeme kararını haksız bulan Avurpa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'yi mahkum etti. Böylece Türkiye'de Süryanice soyadı kullanımının önü açılmış oldu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Mardin’in Midyat ilçesinde 2005 yılında soyadını “Amno” olarak değiştirmek isteyen Midyat nüfusuna kayıtlı İsviçre yurttaşı Nuri Aktaş, Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme “Amno” kelimesinin Türkçe olmaması ve Soyadı Kanunu’na aykırı olduğunu öne sürerek, başvuruyu reddetti. Aktaş’ın avukatı Rudi Sümer’in Yargıtay’a yaptığı itirazlardan sonuç alınamadı.

'ÖZEL VE AİLE HAYATINA SAYGI HAKKINI İHLAL'

Müvekkilinin aynı zamanda İsviçre yurttaşı olması ve İsviçre'de resmi olarak "Amno" soyadını kullanıyor olması nedeniyle Türkiye'deki resmi işlemlerinde sorunlar yaşadığını belirten Sümer, mahkemenin kararının 'ayrımcılık yasağı' ve 'özel hayat ve aile hayatına saygı' hakkının yanı sıra eşitlik hakkının ihlalini içerdiğini belirterek, 2007 yılında davayı AİHM’ye taşıdı.

AİHM, aldığı kararla Türkiye’nin 'özel ve aile hayatına saygı' hakkını ihlal ettiğine karar verdi. AİHM, kararında ayrıca mahkemenin kararında 'kamu yararı' gerekçesini sunmasını da "Başvuranların isimlerinin Türkçe olmayan isimlerle değiştirilmesinin kamu yararını nasıl etkileyeceği henüz kanıtlanmamıştır" ifadesine yer verdi. AİHM, aynı zamanda başvurucu olarak Aktaş'a bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

'EMSAL TEŞKİL EDİYOR'

Mahkeme kararını sosyal medya hesabından duyuran avukat Rudi Sümer, “AİHM tarafından 25/06/2019 tarihinde verilen karar ile, Süryanice soyadı kullanımına izin vermeyen Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi ile korunan ‘özel ve aile hayatına saygı’ hakkının ihlaline neden olduğuna karar vermiştir. Bu karar aynı zamanda Anayasanın 90/5 maddesi gereğince benzer mahiyetteki davalar karşısında bağlayıcı emsal niteliği teşkil ediyor” dedi. (HABER MERKEZİ)