AİHM yargıcından Ahmet Altan lehine Bob Dylan'lı muhalefet şerhi

Ahmet Altan'ın AİHM'ye yaptığı başvuruda hak ihlali yaşandığına karar verildi. Yargıç Egidius Kūris, ihlal olmadığına karar verilen bir maddede karşı oy görüşünü Bob Dylan’dan alıntı yaparak açıkladı.

Abone ol

Günsu Durak

ANKARA - Tutuklu gazeteciler Ahmet Altan ve Murat Aksoy'un AİHM'ye yaptığı başvurular karara bağlandı. Mahkeme, iki başvuruda da hak ihlali olduğuna hükmetti. Fakat mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin "Haklara getirilecek kısıtlanmaların sınırlanması" başlıklı 18'inci maddesi ile ilgili yapılan başvuruda ihlal olmadığına 1'e karşı 6 oyla karar verdi. Karşı oy kullanan Litvanyalı Yargıç Egidius Kūris karara karşı görüşünü açıklarken Bob Dylan’ın "Blowin’ in the Wind" parçasından alıntı yaptı.

'YARGIÇLAR BAZEN MÜZİK DE DİNLERLER'

Egidius Kūris karşı görüşünde “Yargıçların yalnızca yasalarla meşgul oldukları doğru değildir. Bazen müzik de dinlerler. Aslında olgularla baş etmesi gerekenler sanatçılar değil avukatlar olmasına rağmen özellikle, sanatsal yaratıcılığın ürünü olan bu satırlar gerçeğe daha yakınsa bazen bir şarkının belirli satırlarını kendi görüşlerinde anılmaya değer bulabilirler. Hatta bazı jüri üyeleri görüşlerinde en sevdikleri şarkı yazarlarından alıntı bile yapabilirler” dedi.

'BİR ADAM KAÇ KEZ BAŞINI ÇEVİREBİLİR?'

Daha önce AİHM’nin Cumhuriyet Davası kararına karşı da Pink Floyd ve Bob Dylan’dan alıntı yaparak görüş bildiren Kūris, Ahmet Altan için verilen 18’nci maddede ihlal yok kararına karşı oy kullanırken “Burada Dylan’ın en tanınmış şarkısından (Blowin 'in the Wind) bir alıntı daha var… Tıpkı son birkaç senede bazı ülkelerde sivil topluma ve bağımsız medyaya yapılan muamelede hangi model ve eğilimin pekiştiğini herkesin bilmesi gibi belki herkes bu şarkıyı da biliyordur” dedi ve şarkının şu satırlarını paylaştı: “Evet, bir adam kaç kez başını çevirebilir// ve görmüyormuş gibi davranabilir?”

Kuris karşı oy yazısını “Dylan'ın sorusunun muhatabı sadece belirsiz bir "adam" mı? Bence değil. Bu soru aynı şekilde kurumlar için de geçerli. Ve bu kurumlara yurt içi ve yurt dışı mahkemeler de dâhil” diyerek bitirdi.