AİHM'den 'Kırım' kararı: Rusya, insan haklarını ihlal etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya'nın Kırım'daki eylemlerine ilişkin kararında, yaşama hakkı ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere bir dizi hakkı ihlal ettiğine hükmetti.

Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın 2014 yılında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak ettiği Kırım'daki eylemlerine ilişkin başvuruyu karara bağladı. Mahkeme, Rusya'nın 2014 yılından bu yana Kırım'da birden fazla insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Mahkeme kararında, ihlal edildiği tespit edilen hakların arasında yaşama hakkı, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele yasağı, din ve vicdan özgürlüğü ve ifade özgürlüğü haklarının yer aldığı bilgisi verildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, söz konusu dava, aynı zamanda Ukrayna'nın, Rusya'nın siyasi görüşleri ya da Kiev yanlısı siyasi faaliyetleri dolayısıyla başta Kırım olmak üzere Ukrayna'nın diğer bölgelerinde işlediğini iddia ettiği 'zulüm' eylemleriyle de bağlantılı. Moskova yönetimi, daha önce yaptığı açıklamalarda, insan hakları ihlalleri ve siyasi muhaliflere yönelik baskılara ilişkin iddiaları reddetmişti. 

'RUSYA, TUTUKLULARIN GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN ÖNLEM ALMALI'

AİHM, bugün kamuoyuna duyurduğu kararında, "Mahkeme, oy birliğiyle ... Rusya'nın Kırım'dan Rusya Federasyonu topraklarında bulunan ceza infaz kurumlarına sevk edilen tutukluların güvenli geri dönüşü için önlem alması gerektiğine hükmetmiştir" ifadelerini kullandı

Fransa'nın Strasbourg kentindeki mahkeme, daha önce yaptığı bir açıklamada, söz konusu davanın Kırım'ın ilhakının uluslararası hukuka göre yasal olup olmadığı ile ilgili olmadığını ancak Rusya'nın Ocak-Mart 2014 döneminde Ukrayna'nın rızası olmadan Kırım'daki artan askeri varlığının da göz önünde bulundurulduğunu belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)