Aile hekimleri ülke genelinde iş bıraktı: Haksızlık varsa biz yokuz

Aile hekimleri, temmuz ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı ülke genelinde bir günlüğüne iş bıraktı.

Abone ol

DUVAR- Aile hekimleri, mevcut iş yükünü artıran ve maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılmasının önünü açan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki olarak bugün, bir günlüğüne iş bırakma eylemi yaptı.

Çorum'daki hiçbir aile sağlığı merkezinde de hasta kabulü yapılmadı. İş bırakan hekimler, kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini ve yaşadıkları zorlukları dile getirmek için bir günlük grev yaptıklarını ifade ettiler.

Dr. Veli Nayman

Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Veli Nayman, aile hekimlerinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını, son yayınlanan yönetmelikle hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Nayman, pandemi döneminde Aile Hekimliği çalışanlarına yeterince kişisel koruyucu malzeme verilmediğini kaydetti. Nayman, “Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden Aile Hekimliği çalışanlarına, mesleğini yaparken hayatını kaybeden asker, polis, itfaiye, öğretmen gibi çalışanlara sağlanan şehitlik payesi hakları verilmedi ve meslek hastalığıyla ilgili illiyet bağı arandı. Covid 19 olan arkadaşlardan hasta oldukları günler için ücret kesilmiştir. Bu süreci yönetemeyen beceriksiz yöneticilerin tersine büyük bir özveri ve fedakarlıkla çalıştık” diye konuştu.

'ANNELİK HAKKININ DAHİ ÖNÜNE ENGEL KOYMAYA ÇALIŞTILAR'

Sözleşmeyi hazırlayan Sağlık Bakanlığı bürokratlarına tepki gösteren Veli Nayman, “Kendi beceriksizliklerinin sözleşmesini yazdılar. Ki bu maddelerin bazıları insan haklarına ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Örneğin, süt iznine çıkan bir anne aile sağlığı çalışanının yerine o saatlerde görevlendirme yapmayacağını yazarak iş barışını bozmuş, anne çocuk sağlığını korumak için çalışan bizlerin, annelik hakkının dahi önüne engel koymaya çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

Nayman, iş bırakma eylemi, istifa hakları ve diğer eylemlerle haksızlıkların karşısında duracaklarını bildirdi ve haksızlık ve adaletsizliğin olduğu yerde aile hekimlerinin olmayacağını belirtti.

'YÖNETMELİKTE HER DEĞİŞİKLİK HAK KAYBI OLUŞTURUYOR'

Eskişehir’de de birçok mahallede faaliyet gösteren aile sağlık merkezleri bir gün boyunca hizmet vermedi.
SES Şube Sekreteri Bülent Yıldırım, aile hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişikliklerin hiçbirinin ne toplum sağlığını ne de çalışanların memnuniyetini önemsediğini söyledi.
“Sistemde var olan aşılar, mobil sağlık hizmetleri, çocuk, bebek ve gebe izlemleri ve birçok angarya işe ek olarak da COVID- 19 aşı uygulamaları da eklenince hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanları tükenmişlik ve çaresizlik içerisine girmiştir” diyen Yıldırım, “Buna rağmen, burada bir başarı hikayesi ve çabası varsa o da kesinlikle sağlık emekçilerinin kendi başarıları ve çabalarıdır. Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinde bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30.06.2021 tarihinde yeniden yayınlanmıştır. Sonuç ise beklenti ve taleplerimizin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olmuştur. Adeta sağlık emekçileriyle dalga geçilmiştir” ifadelerini kullandı.

'KÖLELİK SİSTEMİNE TAŞIDILAR'

Yıldırım, “Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir” şeklinde konuştu.