Aile hekimlerinden yüzde 35'lik gelir vergisine tepki: Biz tüccar değiliz

Aile hekimleri, yüzde 35'lik gelir vergisine tepki gösteriyor. Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Eryazgan, "Bu, orta ölçekli tüccarın ödediği rakamın üzerinde. Biz tüccar değiliz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Aile hekimlerinden alınan yüzde 35 gelir vergisine tepki gösteren Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan, “Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz aile hekimlerinin yıl boyunca ödedikleri vergi orta ölçekli bir tüccarın ödediği verginin çok daha üzerindedir. Biz tüccar değiliz” dedi.

'VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15'E DÜŞÜRÜLMELİ'

Aile hekimleri son bir yılda artan enflasyon nedeniyle büyük kayıp yaşadıklarını belirterek vergi dilimlerinin küçültülerek yüzde 15'e düşürülmesini istiyor.

Maliye Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na çağrıda adaletsizliğin son bulması çağrısında bulunan Eryazgan, pandemi ve deprem süreçlerinde aile hekimliği çalışanlarının rolünü ve çabasını hatırlatarak "Bu süreçler için teşekkür edilip destek olunacağına; ücretlerimiz parçalara ayrılmış, temel hak edişlerimiz yoksulluk sınırının altında kalmıştır” dedi.

Eryazgan aile hekimlerinin her yıl gelir kaybına uğradığını belirterek “Bizler yıl boyunca sürekli vergi dilimlerine girerek büyük kesintilere maruz kalıyoruz. Vergi matrahı toplamında ana hak edişimizin yanında performans, destek ve teşvik ödemeleri gibi ek ödemeler de hesaba katılmaktadır” diye konuştu.

‘SUS PAYI AMACIYLA GETİRİLEN EK ÖDEMELERDEN VERGİ ÖDÜYORUZ’

Ek ödemelerin göstermelik olduğunu ve hekimlerin geleceğinden götürdüğünü bildiren Eryazgan şöyle devam etti:

"Emekliliğimize yansımayan, günü kurtararak deyim yerindeyse 'sus payı' amacıyla getirilen ek ödemeler üzerinden vergi ödeyerek, daha elimize gelmeden kesintilerle karşı karşıya bırakılıyoruz. Kamu hizmeti sunan diğer kurumlara bağlı memurlarda sabit ek ödemeler vergi matrahına dahil edilmemektedir. Bizler kamu hizmetinin vazgeçilmez parçası aile hekimliği çalışanları olarak yüksek enflasyon altında ezilirken; bir de ortalama yılın yarısından sonra yüzde 35 vergi dilimiyle karşılaşıyor, 100 liradan 35 TL kesinti görüyoruz.”

Eryazgan, “Son 2 yıl içerisinde vergi kesintilerindeki artış yüzde 116 olurken, gelir artışımız yüzde 87’de kaldı” ifadelerini kullandı. 

‘HEKİMLER BU AĞIR EKONOMİK ŞARTLARDA ARTIK AİLE HEKİMLİĞİNİ İSTEMİYORLAR’

“Kamudan aile hekimliğine geçiş azaldı, 100 aile hekimliği biriminden 20’sinde aile sağlığı çalışanı yok” diyen Yazgan, vergi kesintileri nedeniyle önümüzdeki yıllarda aile sağlığı çalışanı açığı oluşacağını sözlerine ekledi.

Eryazgan şu talepte bulundu: “Her yıl (1 Ocak-31 Aralık dönemleri) içerisinde ödediğimiz gelir vergisinin; aynı zamanda aile hekimliği mesaisinin bir parçası olan gezici sağlık hizmetinde de kullandığımız şahsi araç alımlarında, çocukları için aile hekimlerinin ödedikleri eğitim, yemek ve ulaşım ücretlerinin, aile sağlığı merkezlerinde çalıştırılan personeller için ödenen tüm vergilerin, araç kiralamaların, hayat sigortası primleri, sendika, dernek, vakıf vb gibi kuruluş aidatları sebebiyle ödenen tüm ücretlerin, sigortalar için ( kasko, ÖTV, DASK vb.) ödenen ücretlerin talep halinde, takip eden yıl itibariyle maaştan yapılan yıllık toplam gelir vergisi kesintisi matrahından düşülerek iadesinin sağlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”