AK Parti başkanlığa son noktayı koydu

AK Parti'nin başkanlık sistemine ilişkin taslağa son şeklini verdiği belirtiliyor. Teklif en kısa sürede Meclis'e getirilecek.

Abone ol

ANKARA - AK Parti Başkanlık sistemi konusunda sona yaklaştı. Dün Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda yeni anayasa ve başkanlık için hazırlanan taslağa son şekli verildiği konuşuluyor.

MHP'DEN AÇIKLAMA

AKP'nin teklifi en kısa sürede getireceği belirtilirken, başkentte gözler MHP'ye çevrildi. Duvar'a konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, başkanlık taslağının iktidar tarafından henüz kendilerine iletilmediğini söyledi. Günal, AK Parti'nin başkanlık sistemi taslağıyla ilgili basına yansıyan haberlere ilişkin ise “Biz gazete haberlerine itibar etmeyiz. MHP buna göre tavır belirlemez. Önümüze gelecek taslağı bekliyoruz” dedi.

İDAM PAKETTE YOK

AK Parti'nin Başkanlık taslak metninde idam cezasına yer vermediği,  MHP ile yapılacak görüşmelerde konunun netleşeceği belirtiliyor. Ancak, MHP'nin idam cezalarının geriye dönük işletilmeyecek olması nedeniyle konuya çok sıcak bakmadığı belirtiliyor. Başbakan Binali Yıldırım da bugünkü AK Parti Grup toplantısında, "İdam konusu Anayasal bir meseledir. Mutakabat sağlanırsa milletin umumi arzusu olan sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu bilinmelidir ki düzenleme geriye işlemeyecek” demişti.

AK Parti'nin Başkanlık metni Duvar’ın aldığı bilgilere göre şöyle:

TÜRKİYE ‘BAŞKAN YARDIMCILIĞI’ MAKAMI İLE TANIŞACAK

Anayasa değişikliğine ilişkin iki paket hazırlandı. 15 madde olması beklenen paket sadece Başkanlıkla ilgili maddelerden oluşuyor. Bağlantılı maddelere yer veren ikinci paketin 35 madde olacağı belirtiliyor: İkinci pakette de yüksek yargıya ilişkin hükümler yer alıyor. Türkiye, Amerikan modelinin alındığı Tam Başkanlık sistemi ve ilk kez ‘Başkan yardımcılığı’ makamı ile tanışacak.

Başkan kararname çıkarabilecek, Başkan ve parlamentonun fesih yetkisi karşılıklı olacak. Başkan, parlamentoyu feshederse başkanlık ve milletvekili seçimi eşzamanlı yapılacak. TBMM, Başkanı Yüce Divan'a gönderebilecek. Yüce Divan yetkisi Anayasa Mahkemesi’nde olacak.

İKİ SANDIK KURULACAK

Başkanlık düzenlemesine referandumda evet denildiği takdirde seçmenin önüne iki sandık konulacak: Başkanlık ve parti seçimleri.

YEMİN DÜZENLEMESİ YOK 

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı yeminine ilişkin bir düzenlemenin pakette olmadığı belirtiliyor. Ayrıca, mevcut Anayasa’da yer alan yemin metnindeki ‘Atatürk ilkeleri ve laikliğe’ ilişkin ifadelerin aynen korunacağına dikkat çekiliyor.