AK Parti 'güvenlik soruşturması' teklifini Meclis gündemine aldı
Muhalefetin yoğun tepki gösterdiği memuriyete girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasıyla ilgili yasa teklifi AK Parti tarafından 9 ay sonra Meclis gündemine alındı. Teklifte bazı değişiklikler yapılacağı belirtiliyor.
ANKARA - AK Parti’nin AYM’nin iptal kararı sonrası Meclis’e sunduğu ve İçişleri Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen 18 maddelik arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması teklifi 9 ay sonra Meclis gündemine alındı. Muhalefetin eleştirilerinin yanı sıra AK Parti’yi de ikiye bölen teklifte bazı değişikler yapılması bekleniyor.
AK Parti tarafından hazırlanan teklife göre memuriyete ilk kez girecek olanlara arşiv araştırması yapılacak. Ayrıca "devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli” birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel ile üst kademe kamu yöneticilerinin atanmasında arşiv araştırmasının yanında güvenlik soruşturması yapılacak.
GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA SIHRİ HISIMLAR DA OLACAK
Güvenlik soruşturmasında kişinin "görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal veriler, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişki, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığı" konuları mevcut kayıtlardan ve kişinin görevine yansıyacak hususların denetime elverişli olacak yöntemlerle yerinden araştırılmak suretiyle tespit edilecek. Güvenlik soruşturmasına görevin gerektirdiği niteliklere etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları da dahil edilecek.
'DÜNÜRLERE GÜVENLİK SORUŞTURMASI'
Muhalefet, kişinin eşi ve kan bağı olan çocuklarının yanı sıra eşin anne babası anlamına gelen “sıhri hısım”ların araştırılmasına “Suç kişiseldir. Babası suç işledi diye çocuğu yargılanamaz. Bu haliyle çıkarsa Anayasa Mahkemesi bunu iptal edecektir” diyerek tepki gösterdi. Teklifte göre “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarda en üst amirin görevlendireceği 3 kişi den az olmamak üzere değerlendirme komisyonu" kurulacak. Muhalefet bu komisyonda görev alacak kişilerin farklı birimlerden olmasını ve bunun kanunda belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda, kurulda görev alacak kişilerin niteliği ile ilgili “insan kaynakları, hukuk, denetim, teftiş” gibi somut ifadeler yer alması istendi.
İÇİŞLERİ BASTIRDI, AK PARTİ GÜNDEME ALDI
Teklif muhalefetin yanı sıra AK Parti’yi de ikiye böldü. Özellikle kan bağı ve sıhri hısımlara dönük düzenlemeye karşı çıkılınca teklif Meclis Genel Kurulu’nda görüşülemedi. Edinilen bilgiye göre İçişleri Bakanlığı teklifin yasalaşmasında ısrar etti. AK Parti grubunda yapılan görüşmelerde bazı değişiklikler yapılabileceği görüşü oluştu. Böylece teklif Meclis gündemine alındı. AK Parti’nin kongresi nedeniyle çarşamba günü çalışmayacak Meclis. Teklifin salı ve perşembe günü yapılacak Genel Kurul çalışması ile görüşülerek yasalaşması bekleniyor. (DUVAR)