AK Parti kongresi: Erdoğan 'değişim' mesaisinde

AK Parti’de 7. Olağan Büyük Kongre için geri sayım başladı. Parti yönetiminde yüzde 50-60 oranında yenilenme beklenirken eş zamanlı Kabine değişimi de sürpriz olmayacak. Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu programlarını iptal ettiği mesaisini bu “değişim” hazırlığına ayırdığı konuşuluyor.

Abone ol

ANKARA - AK Parti’de 31 Mart yerel seçimlerinin ardından gündeme gelen yenilenme talebi partinin 7. Olağan Büyük Kongresi yaklaşırken kulisleri hareketlendirdi. Hem Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde hem de AK Parti yönetiminde değişim bekleniyor.

AK Parti’nin “İnandığın Yolda Yürü” sloganıyla 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştireceği 7. Olağan Büyük Kongre takvimi Ekim 2020’de başladı, geçtiğimiz şubat ayı sonunda tamamlandı. Pandemi nedeniyle iki kez ara verilen kongre sürecinde 81 ilin 25’inde başkan değişti. AK Partili yetkililerin açıklamasına göre yönetim organlarındaki değişim toplamda yüzde 70’i buldu.

MKYK’DA YÜZDE 50-60 DEĞİŞİM SÜRPRİZ OLMAYACAK

İl teşkilatlarındaki bu değişimin ardından gözler “Türkiye için güven ve istikrar” sloganıyla yapılacak 7. Olağan Büyük Kongre’ye çevrildi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek aday olduğu kongrede partinin en üst düzey karar organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) için seçim yapılacak. 50 kişiden oluşan MKYK içinden de partinin ‘A takımı’ olarak nitelendirilen 16 kişilik Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belirlenecek. Parti kaynaklarına göre MKYK’da yüzde 50-60’ı bulan bir değişim sürpriz olmayacak.

PARTİ YÖNETİMİNDE MİLLETVEKİLİ AĞIRLIĞI AZALACAK

Edinilen bilgiye göre AK Parti MKYK’da nasıl bir değişim olacağıyla ilgili işaretler partinin geçtiğimiz hafta yaptığı toplantılarda verildi. Buna göre şu an yaklaşık yarısını milletvekillerinin oluşturduğu MKYK’da milletvekili ağırlığı azalacak. MYK’da ise acil durumlarda hızlı toplanıp karar alabilmek için üyelerin Ankara’da ikamet etmesi tercih nedenleri arasında olacak. Parti yönetiminde eski bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra genç ve kadın sayısının da artması bekleniyor.

ERDOĞAN HAFTA SONU MESAİYİ DEĞİŞİME AYIRACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde geçen 2.5 yılda sadece iki bakan değişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alınırken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. 16 kişiden oluşan Kabine’de şimdi Kongre ile eş zamanlı değişim bekleniyor. AK Parti kaynaklarına göre hem partide hem de kamuoyunda oluşan bu beklenti nedeniyle kapsamlı bir çalışma yapılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da hafta sonu programlarını iptal ederek Kabine ve parti yönetimi değişikliği için mesai yapacağı öğrenildi. Kulislere göre, Kabine değişikliğinin kongre öncesi yapılması yüksek olasılık.

TEKNOKRAT YERİNE SİYASETÇİ BAKAN BEKLENTİSİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanlar daha çok siyaset dışından seçildi. Meclis’ten Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu, Abdülhamit Gül ve Albayrak’ın istifasıyla Lütfi Elvan olmak üzere 5 milletvekili bakan olarak görevlendirilirken diğer bakanlar eğitim, sağlık ve turizm gibi farklı özel sektörden gelen isimler arasından seçildi. Ancak bu durum uzun süredir partide tartışma konusu. AK Parti’de teknokrat bakanların yerine daha çok “siyasetçi bakan” görevlendirilmesi isteniyor. Cumhurbaşkanlığında da bu konuda benzer bir görüş oluştuğu kabine değişikliği ile siyasetçi bakan sayısının artabileceği ifade ediliyor. Meclis’teki komisyonlarda AK Parti-MHP çoğunluğunun devam etmesi açısından en fazla 5 milletvekilinin bakan olarak görevlendirilmesi mümkün. Ancak bu tercih edilirse de sadece bir milletvekilinin bakan yapılabileceği konuşuluyor. Yeni bakanlar için daha çok eski bakan ve milletvekillerinin isimleri geçiyor.

BAKANLIKLAR BÖLÜNÜR MÜ?

AK Parti kulislerde bazı bakanlıkların bölünmesi gerektiği görüşü de uzun zamandır dile getiriliyor. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Hazine Maliye Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı gibi birçok bakanlık için bu görüş savunulurken Bilişim ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı, Esnaf Bakanlığı gibi yeni bakanlık önerileri de konuşuluyor.

ALBAYRAK DÖNECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son konuşmalarında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa eden Berat Albayrak’la ilgili sözleri, özellikle Erdoğan’ın Albayrak’ın Enerji Bakanlığı dönemine dair övgüleri “Albayrak dönüyor mu?” sorularına neden oldu. Albayrak’ın Enerji Bakanı olarak döneceği ya da partide görev alacağı konuşulurken son değerlendirmelerde bunun söz konusu olmadığı, Albayrak’ın da bunu kabul etmeyeceği yorumları ağırlık kazanmış durumda.

GENEL BAŞKANVEKİLLİĞİ KALKACAK MI?

AK Parti kongresinde tüzük değişikliği yapılması için de bir komisyon çalışmaya başladı. Bu konuda komisyon kurulması Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte getirilen AK Parti Genel Başkanvekilliği koltuğunun kaldırılacağı yönünde iddialara yol açtı. Ancak parti kaynakları bunu doğrulamadı. Yapılacak tüzük değişikliğinin bilişim, AR-GE gibi bazı konularda ilçe teşkilatlarında birim kurmanın önünün açılmasını içereceği söylendi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SAYISI ARTABİLİR?

AK Parti kulislerine göre siyasetçi bakanlar büyük ölçüde yerini koruyacak, diğer bakanlıklarda bir değişim, bölünecek veya yeni kurulacak bakanlıklarda yeni isimlerin görülme ihtimali yüksek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının artabileceği konuşulurken bu görev için adı en çok geçen isim eski Meclis Başkanı Binali Yıldırım. AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un da başka bir göreve kaydırılabileceği konuşulurken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bakanlık için en çok adı geçen siyasetçiler arasında yer alıyor.