AK Parti sosyal ağlarla ilgili teklifi çekti
İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izne çıkarılanlara 39 lira ödeme gibi düzenlemeler içeren teklife son şekli verildi. 62 madde olarak hazırlanan teklif acil düzenlemeler dikkate alınarak 15-20 maddeye düşürüldü. Youtube, Twitter ve Whatsapp’ın engelleneceği yorumlarına yol açan maddeler tekliften çıkarıldı. Teklife üniversite hastanelerine destek, çeşitli nedenlerle el konulan sağlık malzemelerinin kamu hizmetine sunulması gibi yeni düzenlemeler yer aldı.
ANKARA - AK Parti’nin korona virüsü (Covid-19) salgınına karşı yeni önlemler içeren torba kanun teklifinin bugün Meclis’e sunulması bekleniyor. Teklifte taslakta yer alan Youtube, Twitter ve Whatsapp gibi sosyal ağlar için kısıtlamalar getiren, yeni bir “internet sansürü” yorumlarına yol açan maddeler yer almayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı Covid-19 salgınının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler içeren teklif taslağı ilk olarak iş dünyasına sunulmuştu.
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) da bulunduğu iş dünyası örgütlerine sunulan teklifin 62 madde olduğu görüldü. Teklife göre korona virüsü salgını nedeniyle özel sektöre üç ay süreyle işten çıkarma yasağı getirilecek. Ancak teklif işverene mevcut yasada olmayan "ücretsiz izne çıkarma yetkisi" de veriyor. Bu durumda da işçilere günlük 39 TL ödeme öngörülüyor.
Teklifte birçok kamu alacağıyla ilgili erteleme, okul tatili nedeniyle yazın yapılacak olası telafi eğitimi için öğretmenlerin izinlerinin kısaltılması, belediyelerin salgınla mücadelesi için çeşitli düzenlemeler yer alıyordu.
Covid-19 salgınına karşı önlemler içeren pakette ayrıca "sosyal ağ sağlayıcıları" denilerek, YouTube, Twitter ve Facebook gibi ağlara, Türkiye'de temsilci bulundurma, kişisel verileri Türkiye'de depolamanın da aralarında bulunduğu bir dizi yükümlülük getiren madde konuldu. Bu maddeler kamuoyunda “WhatsApp yazışmalarının denetleneceği” başta olmak üzere birçok iddiaya yol açtı. Konunun uzmanları söz konusu düzenlemeleri “fırsatçılık” olarak değerlendirdi, daha fazla kişinin soruşturulup cezalandırılacağı, daha fazla içerik ve hesap kapatılarak internet sansürünün artacağını savundu.
İNTERNET MADDELERİ TEKLİFTE YER ALMAYACAK
Edinilen bilgiye göre kamuoyunda tartışmalara yol açan bu maddelerle ilgili yeni bir değerlendirme yapıldı. Meclis’te siyasi parti gruplarına verilen bilgiye göre 62 maddelik taslakta yer alan internetle ilgili maddeler Meclis’e sunulacak teklifin içinde yer almayacak.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı, “Whatsapp düzenlemesi yasa teklifinden çıkarıldı. Twitter, Facebook, instagram’ın kapatılması yetkileri de yasa teklifinden çıkarıldı. Yasa teklifiyle, Erdoğan’ın sosyal medyayı kapatma niyetini görmüş olduk. İlk fırsatta yine deneyecektir” dedi.
62 MADDE 15-20 MADDEYE İNECEK
Meclis’te gruplara yapılan bilgilendirmeye göre 62 maddelik teklif taslağı acil yapılması gereken maddeler dikkate alınarak 15-20 maddeye düşürüldü. Teklifte işten çıkarma yasağı, ücretsiz izne ayrılanlara yapılacak ödemeler ve kamu alacaklarıyla ilgili ertelemeler yer alacak.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNE DESTEK GELİYOR
Uzaktan çalıştırmayla ilgili yeni tedbirlerin de getirilen teklifte yer alması bekleniyor. Taslaktan farklı olarak teklifte ciddi borç yükü altında olan üniversite hastaneleriyle ilgili de kimi desteklerin yer alacağı öğrenildi. Ayrıca çeşitli nedenlerle el konulan sağlık malzemelerinin kamu hizmetine sunulmasına yönelik de bir düzenleme teklif içinde yer alacak.