AK Parti ve MHP kulislerine göre seçimin öne alınması kesinleşti

AK Parti ve MHP kulislerinde seçimin öne alınması ve başörtüsü teklifi ile birlikte oylanması konusunda görüşlerin netleştiği belirtildi.

Abone ol

DUVAR- Seçim tarihinin netleşmemiş olması, seçimlerin öne alınabileceği, başörtüsü anayasa değişikliği teklifinin referanduma götürülme olasılığı da iki oylamanın birlikte yapılabileceği iddialarını gündeme taşıyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in başörtüsü teklifini şubat sonuna doğru Meclis'ten geçirmeyi hedeflediklerini açıklamasının seçim tarihiyle ilgisi olduğunu ifade etti, AK Parti ve MHP kulislerinden aldığı bilgilere göre seçimin öne alınacağını yazdı. 

Sarıkaya, seçim tarihine ilişkin şunları söyledi:

"Seçimin zamanından önce yapılması konusunda AK Parti’de bir kararsızlık kalmadı.

Benzer tutum MHP’de de söz konusu…

Kararın kimin tarafından alınacağına yönelik tartışma da kendi içinde tüketilmiş; olursa Meclis’ten eğer muhalefet yanaşmaz ise de Cumhurbaşkanı kararı ile seçimin öne alınması söz konusu olacak.

Seçim tarihi ile ilgili açık veriler de AK Parti içinden gelmeye başladı.

Nitekim AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, iki maddelik Anayasa değişikliğini Şubat sonuna doğru TBMM’den geçirmeyi hedeflediklerini açıklamıştı.

Açıklamasının nedeni olarak ileri sürülen iddia ise Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulmasına İlişkin Kanun’un, 'Referanduma sunulması halinde 60’ıncı günün sonundaki Pazar günü sandığın kurulmasını zorunlu kılan' madde.

Yani Şubat sonunda geçer ve referandum ile sonuçlanırsa, Nisan sonunda sandığın kurulması gerekiyor.

Zengin bununla da kalmadı önceki gün verdiği demeçte de benzer şekilde seçimin öne alınabileceğinin işaretini şu cümle ile verdi:

'Seçim Nisan’dan sonra olacak. Mayıs'ta olursa buna erken seçim denmez. Birkaç hafta öne gelebilir. Seçim öne gelirse de birkaç hafta öne gelebilir.'

SEÇİM TAKVİMİ’NİN BAŞLANGIÇ TARİHİ

AK Parti’nin konuyla ilgili etkin isimlerinden biri ile dün sohbet ederken 14 Mayıs konusunda beklentinin yüksek olduğunu belirtti ve ikinci turu da düşünerek ilk sandığı 30 Nisan olarak da planladıklarını belirtip ekledi:

'Her ikisine göre tüm hazırlıklarımız tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu da bu konuda hazır. Eğer 30 Nisan olursa, ki planımız o yönde seçim takvimini 6 Mart’ta başlatırız; 55 günde tamamlanır. Eğer 14 Mayıs’ta ilk turu planlarsak da 20 Mart tarihi seçimin başlangıcı olur; bu durumda da 56 günde seçime gidilir…'

Seçim için 60 günlük süre öngörülmüş olsa da bunu kısaltma yetkisi Milletvekili Seçimi Kanunu (Mad:9) gereği YSK’nın elinde; geçmişte 45 ve 52 günde de seçime gidildiği oldu.

Dolayısıyla 30 Nisan’da yapılması durumunda seçime en fazla 4 ay, Mayıs’ta olması durumunda da 4,5 ay bulunuyor; zaten herkes de hesabını buna göre yapıyor." (HABER MERKEZİ)