AK Parti’de kabine değişimi beklentisi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 2 yıl dolarken kabinede değişim beklentisi yeniden konuşulmaya başlandı. Bakanlıkların bölünmesi gibi yapısal değişiklik de içeren bir kabine revizyonu olasılığı dile getirilirken, Meclis grup yönetiminde değişim olmamasına dikkat çekenler, “Grubu değiştirmeyen kabineyi neden değiştirsin?" diye soruyor.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da yemin etmesiyle resmen başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 2 yılı doldurdu. AK Parti’de yeni sistemle geçen 2 yıla yerel seçimlerde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı belediyelerin kaybedilmesi damga vururken aynı dönem parti içinde etkin görevler üstlenmiş Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ise yeni partiler kurdu. Kamuoyu anketleri alarm vermeye başlarken parti içinde değişim beklentisi daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

TEŞKİLATTA DEĞİŞİM KONGREYE HAVALE EDİLDİ

Değişim tartışmalarının fitilini ateşleyen 31 Mart yerel seçim sonuçları oldu.Seçimlerde kaybedilen büyükşehir belediyelerinin ardından hem teşkilatlarda hem de partinin yönetim organlarında büyük bir değişim ihtiyacı konuşulmaya başlandı. Bu talep büyük kongre tarihinin öne çekilmesiyle karşılanmaya çalışıldı ancak yaşanan pandemi, bu süreci sekteye uğrattı.

MECLİS GRUP YÖNETİMİ DEĞİŞMEDİ

Teşkilatlarda ve genel merkez yönetiminde değişim beklentisi bu gelişmeyle ötelenirken bu kez gözler partinin Meclis grubu yönetimi ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde bir değişim olasılığına çevrildi. AK Parti Meclis Grup yönetimi ile ilgili değişim beklentisi de geçtiğimiz hafta itibariyle karşılıksız kaldı. Seçim ya da temayül ile yönetimin belirlenmesi talebi reddedilirken, grup başkanı ile 5 grup başkanvekilinin de görevine devam etmesi kararı alındı.

KABİNE’DE YAPISAL DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

AK Parti’de son olarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde değişim olasılığı konuşulmaya başlandı. Hatta bu değişimin sadece bakan değişimi ile sınırlı kalmayabileceği 2 yıllık süreçte tespit edilen sorunlar üzerinden bazı bakanlıkların bölünebileceği ve bakanlık bürokrasisine de yeni bir düzen getirilebileceği ifade edilmeye başlandı. Bugüne kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapan Cahit Turhan’ın görevden alma dışında kabinesine dokunmayan Erdoğan'ın şimdi 3-4 bakanla yollarını ayırabileceği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere 1-2 bakanlığı da ikiye bölebileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının arttırılması da yine olası değişiklikler arasında sayılıyor.

GRUBU DEĞİŞTİRMEYEN KABİNE’Yİ NEDEN DEĞİŞTİRSİN

AK Parti kulislerinde kabine değişimini bir ihtiyaç olarak dile getiren ve yüksek ihtimalle gerçekleşeceğini düşünen çok sayıda partili bulunuyor. Ancak parti MYK’sından AK Parti Grup yönetimine parti yönetim organlarında bugüne kadar neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadığına dikkat çekerek mevcut durumla devam edilmesinin sürpriz olmayacağını düşünenler de az değil. Bu görüşü savunanlar arasında, “AK Parti’nin Meclis Grup yönetiminde bir değişiklik olsa belki Kabine’de bir değişiklik beklemek anlamlı olabilirdi. Sonuçta bütün grup yönetimi çok mu başarılıydı ama hepsi kaldı. Grubu değiştirmeyen Kabineyi neden değiştirsin! Mevcut sistem bu organların hiçbirini işlevsel kılmıyor” değerlendirmesi dikkat çekiyor. Bir Kabine değişikliği olacaksa bu değişikliğin bu hafta ya da gelecek hafta yapılabileceği ifade ediliyor.