AK Parti'de protokol eleştirisi: 'Dünyanın sonu değil arkadaşlar'

Bakan Murat Kurum'un ziyaretinde Yeniden Refah Partili Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'ın protokoldeki yeri değiştirildi. Duruma YRP'den ve AK Parti'den tepki geldi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Urfa'da düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'nda protokol krizi yaşandı. Toplantıya Urfa Valisi, AK Parti milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar katıldı. 

Toplantı öncesinde Gülpınar için tahsis edilen sandalye kaldırıldı ve yeri değiştirildi. Duruma tepki gösteren Başkan Gülpınar, Bakan Murat Kurum'a yönelik olarak "Malatya'da, Maraş'ta, Adıyaman'da da muhalefet partisi belediye başkanı aynı şekilde koordinasyon toplantısında burada değil de orada oturmuştu. Sizin söylediğiniz siyasi anlayış, siyasi ittifak baştan böyle başlarsa farklı bir muameleye tabi tutulursak, burada 350 bin kişinin iradesiyle Allah bize nasip etti, bu koltuğa oturduk. Burada sizin birazdan dile getireceğiniz şeyler direkt Büyükşehir Belediye Başkanını ilgilendiren talepler. Ben herhangi bir görüntü verme taliplisi değilim. Biz yine de her şartta taleplerimizi sizlere ileteceğiz. Bu talepler benim şahsi taleplerim değil Urfa'nın talepleridir" ifadelerini kullandı.

KILIÇ: ŞANLIURFALILARIN DIŞLANMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da Gülpınar’ın adının, salona girildiği anda Divan’dan alınmasını "Sınırları zorlayan bir ‘tam hukuksuzluk’ hali" olarak nitelendirdi.

Kılıç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Devleti, kurumları, hukuk sistemini yok saymaktır. Bir gün önce Adıyaman’da, CHP’li Belediye Başkanı, olması gerektiği gibi Divan’a dahil edilirken, ertesi gün aynı içerik ve ad altında yapılan bu toplantıdan, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın şahsında Şanlıurfa’nın, Şanlıurfalıların dışlanması kabul edilebilir bir durum değildir. 'Ankara'nın, bu saygısızlık, hukuksuzluk ve ilkelliğe kayıtsız kalmayacağını, yeni bir demokrasiyi yok sayma ve umutsuzluk vakasını izlemekle yetinmeyeceğini umuyoruz. Her şeye rağmen salonu terk etmeyen, Şanlıurfa’nın hukukuna sahip çıkan, tepkisini azami bir devlet adamlığı ciddiyeti ve nezaketi ile seslendiren, Yeniden Refah Partili Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kasım Gülpınar’a da, adını Divan’dan çıkaran ilkelliğe karşı sergilediği ilkeliliği nedeniyle teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Gülpınar’ın orada dediği gibi 'Bir şeyi yok saymanızla o şey yok olmaz…' " dedi.

MİROĞLU: PARTİYE DE SİZE DE BİR ŞEY KAZANDIRMAYACAK DAVRANIŞLAR

AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da yaşanan bu duruma tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Miroğlu, "Gösterin kendinizi, size yine oy verir kıymetli Şanlıurfalı hemşehrilerimiz! Ama partiye de size de bir şey kazandırmayacak davranışlardan da sakının kendinizi. İnanın bu halk artık her şeyi biliyor!" dedi.

"Biz AK Partililerin, bizim dışımızdaki muhalefet partilerine karşı nasıl davranacağına dair temel bir desturumuz var ki o da gelir kan revan içinde kalan ülkenin 15 Temmuz gecesine dayanır" diyen Miroğlu'nun paylaşımı şöyle oldu:

"O gece Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız çıktı ve dedi ki 'Ben halkın gücünün üstünde bir güç tanımadım bugüne kadar…' Halkın gücü de sandıktan çıkan güçtür. O gücü yok saymak, tanımamak diye bir şey asla söz konusu olmamalıdır. AK Parti’ye karşı seçimlere girip seçim kazanmak ayıp da değil, günah da.
Demokrasi farklı tercihlere saygı demektir. Ama bu farklı tercihler sizi çok üzmüşse, kızmak öfkelenmek yerine yirmi yıldır birinci parti olduğunuz bir şehri neden kaybettiğinizi sorgular muhasebe yaparsınız.
Sözü Şanlıurfa’ya getireceğimi anlamışsındır sanırım.

Herkes bilir ki, partilerin ve devletin protokol düzeni birbirinden ayrıdır, şehirlerde devleti valiler temsil eder, partileri il başkanları ve milletvekilleri. Bakanımız Sayın Kurum, şehirleri ziyaret ediyor bu aralar ve devletin protokol kuralına göre bir araya geliniyor ve şehirlerin geleceğini planlayan toplantılar yapılıyor. Bakanlık çevre ve şehircilik olunca haliyle belediye başkanları vali veya bakanın yanında ve protokolde yer alıyor.
31 Mart seçimlerine göre CHP 14, YRP 1, DEM 3, AK Parti 12 büyükşehir belediyesi kazandı.
Batı illerimizde sorun yaşanmıyor ama maalesef Güneydoğu’da sorun yaşanıyor ve yaşanacak gibi! Şanlıurfa’da belediye başkanının protokolde değil salon sıralarına oturmak zorunda kalması bu bakımdan şık olmadı, çok üzücü oldu!

Farklı bir sosyolojiye sahip bu ilimizde çok siyasi tecrübemiz oldu ve mesela benden daha fazla emeği ve görevi olmuş AK Partili bir arkadaşımız geldi farklı bir tercihte bulundu. Dünyanın sonu değil bu arkadaşlar!
Ona oy veren 350 bin seçmen sizin seçmeninizdi ve o seçmen keyfi duruşlarınıza değil, sahip olduğunuz demokratik anlayışınıza oy veriyordu. Gösterin kendinizi, size yine oy verir kıymetli Şanlıurfalı hemşehrilerimiz! Ama partiye de size de bir şey kazandırmayacak davranışlardan da sakının kendinizi.
İnanın bu halk artık her şeyi biliyor!"

AK Parti'nin 'kale' olarak gördüğü kentlerden biri olan Urfa, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde el değiştirerek Yeniden Refah Partisi'ne geçmişti.

(HABER MERKEZİ)