AK Parti'den 20 bin maddi hata iddiası

AK Parti İstanbul sonuçlarına geçersiz oylar üzerinden itiraz etmeye başladı. AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel geçersiz oyların yanı sıra tutanaklarda 20 bin de maddi hata tespit ettiklerini söyledi. HDP’den de “İnsanların eğitim seviyesi daha da düşmediğine göre bu kadar geçersiz oy pusulası mantıklı değil” açıklaması geldi. İYİ Parti de Balıkesir ve Uşak'taki geçersiz oylara itiraz edecek.

Abone ol

ANKARA - 31 Mart yerel seçimlerinin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından el değiştiren belediyelerde itiraz süreçleri de işlemeye başladı. AK Parti’nin YSK Temsilcisi Isparta Milletvekili Recep Özel, İstanbul seçim sonuçlarında geçersiz oy sayısının önceki seçimlere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Özel, “Yüzde 4-5 oranında, 320 bin civarında geçersiz oy var” dedi. Geçersiz oyların ilk kez bu seçimde tüm pusulaların aynı zarfa konulması ve muhtarlık seçimlerinden kaynaklanmış olabileceğini ifade eden Özel, ayrıca tutanaklarda 20 bin civarında yanlış geçmiş sonuçların bulunduğu maddi hatalar gördüklerini anlattı. Maddi hatalar ve geçersiz oylara itiraz haklarının bulunduğunu belirten Özel, bunların hepsine salı günü saat 15.00’e kadar itirazlarını yapacaklarını, ellerindeki verilerin İstanbul sonucunu değiştirecek yönde olduğunu söyledi.

CHP’YE GÖRE İSTANBUL SEÇİMİ BİTTİ

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise iktidara İstanbul seçim sonuçlarına saygı gösterme çağrısı yaptı. Geçersiz oyların bir kısmının boş oylar olduğuna dikkat çeken Erkek, “27 bin küsur fark var. İtiraz bir haktır, dayanağı varsa incelenir ama geçersiz oylara itiraz sonuç değiştirmeyecektir. Geçersiz oyların hepsine itiraz edeceklerini söylüyorlar ama neden sandıkta bunlara itiraz edilmedi. Bize göre İstanbul seçimi bitmiştir. Bu sonuca saygı gösterilmeli” dedi.

'EĞİTİM SEVİYELERİ BİR ANDA DÜŞMEDİYSE...'

HDP’nin YSK’da uzun yıllardır temsilciliğini yapan Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de bazı seçim bölgelerinde geçersiz oyların bir önceki seçime göre daha yüksek olduğunu söyledi. Yüzde 5 ile 10 arasında değişen geçersiz oy tespitleri olduğunu söyleyen Tiryaki, şu bilgileri verdi: “Olağan, normal görünmeyen yerler var. Geçmiş yıllara göre daha yüksek. İnsanların eğitim seviyesi bir anda düşmediğine göre bu kadar seçmenin yanlış oy kullanması, geçersiz oy pusulası ortaya çıkması makul, mantıklı değil. Bunlara bakmak istiyoruz. Özellikle geçersiz oy pusulası sayısı iki siyasi parti arasındaki oy farkından yüksek ise bu yerlerde inceleme taleplerimiz olacak. İtirazlarımız için hazırlıkları yapmaya başladık. Sonuçta sandık kurulu üyelerinin hatası olabilir, başka nedenleri olabilir. Bunu bilmiyoruz ancak eşit koşullarda herkesi etkileyecektir.”

İYİ PARTİ BALIKESİR VE UŞAK’TA İTİRAZ EDECEK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen de Balıkesir ve Uşak ile 10’a yakın ilçede itirazlar olacağını belirtti. Seymen, “Örneğin Balıkesir’de 10 bin oyla kaybetmiş görünüyoruz. 26 bin geçersiz oy var. Geçersiz oy tutanağa yazılıyor ama nedeni yazılmıyor. Bu zaten itiraz nedeni. Yine tutanaklarda rakamlar tutmayabiliyor. Geçersiz oy bu kadar çok olunca doğal olarak şüphe yüksek oluyor. AK Parti her sandık başında 3-4 kişi ile çalıştı. Orada 1 oyu da ziyan etmezler. Onlar açısından ciddi bir şey çıkacağını düşünmüyorum ama geçersiz oylarla ilgili CHP, HDP ve bizim takiplerimiz var” dedi.

YSK VERİSİNDE KESİNTİ USULSÜZLÜK YARATIR MI?

Bu arada YSK’nın siyasi partilere veri akışında kesinti yaşanması da tartışma konusu oldu. Sonuçlar açıklanmaya başladıktan sonra CHP’nin kamuoyu ile paylaştığı bilgiye göre 56 dakika süren bir veri kesintisi oldu. Gece ilerleyen saatlerde de daha kısa süreli 1-2 kez daha veri akışında kesintiler yaşandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen bu konuda şunları söyledi:

“Kamuoyunda YSK ile Anadolu Ajansı verileri birbirine karıştırılıyor. AA tamamen iktidarın güdümünde. Onlar kasıtlı olarak yapmıyorlar. YSK ise farklı. YSK’da 56 dakika boyunca kesinti oldu. YSK’nın kendi il seçim kurullarından veri akışı kesildi. O veri akışı kesilince CHP, HDP ve biz YSK’ya giderek başkanla görüştük. Bunun teknik arızıdan kaynaklandığını, düzeltildiğini söylediler. Sonra akış tekrar başladı. Daha sonra veriler zaman zaman kesilerek verildi. Bunun sebebini de 'veri girişi nedeniyle kesiyoruz' diye açıkladılar. İmamoğlu’nun önde olduğu sonuçları biz gece boyunca gelen verilerde gördük. Sabah YSK Başkanı da teyit etmiş oldu.”