AK Partili Siverek Belediyesi ek bütçeye doymuyor: ‘Seçim vurgunu’

Siverek Belediyesi, son yıllarda yıllık bütçesini aşarak sürekli ek bütçe talep ediyor. Belediye meclisinin HDP’li üyeleri ise belediyenin bu taleplerini, seçim vurgunu olarak değerlendiriyor.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Siverek ilçesinde AK Parti yönetimindeki belediye, 2022 yılında 247 milyon lira olarak belirlediği tahmini bütçenin yanında 478 milyon ek bütçe talep etti. Belediye’nin 2023 bütçesi 670 milyon lira oldu ancak 7 ay içerisinde bunu da aşarak 191 milyon liralık ek kredi talep etti. Belediyenin ek bütçe talebi bununla sınırlı değil. Belediye, yılın kalanı için 430 milyon lira daha istiyor. Belediyenin talebi, bugünkü belediye meclis toplantısında görüşülecek.

HDP Belediye Meclisi Eş Sözcüsü Mazlum Atan, belediyenin ek bütçe taleplerini ‘son seçim vurgunu’ olarak değerlendirdi.

‘BU YANLIŞA ORTAK OLAMAYIZ’

Siverek Belediyesi HDP’li meclis üyesi Aysun Avcıkıran, istenen ek bütçeye rağmen ilçede herhangi bir hizmetin olmadığını savunarak “HDP grubu olarak bu kredileri ve bütçeleri, hizmet olmamasından dolayı kabul etmiyoruz. Bu yanlışa ortak olamayız, bu yanlışın kamu zararı doğuracağı net bir şekilde gözükmektedir” dedi.

Avcıkıran, ek bütçe talepleri ve hizmetlerin yetersizliği hakkında şunları söyledi: “Siverek ilçesinde 2019 yılında yerel seçimlerden bugüne kadar doğru düzgün bir hizmet bulunmamasına rağmen sürekli ek bütçe, kredi talebi ile karşılaşıyoruz. Geçen ay 93 milyon lira ek bütçe, bu ay 430 milyon lira ek bütçe talebi karşımıza çıkıyorlar. Belediye, ocak ayından temmuz ayına kadar toplamda zaten 191 milyon ek bütçe istemiş. Siverek HDP grubu olarak bu kredileri, bütçeleri, hizmete dönüşmemesinden dolayı kabul etmiyoruz.”

‘SORU ÖNERGELERİMİZ CEVAPSIZ KALIYOR’

Tahmini bütçelerin 2022 yılında 247 milyon lira, 2023’te ise 670 milyon lira olmasına dikkat çeken Avcıkıran, “Bütçe üç kat artmış neredeyse. Biliyoruz ki, bu bütçelerle Siverek halkına hizmet verilmeyecek. Siverek’te yollar köstebek yuvasına dönmüş durumda. Bu yolların düzeltileceği söylendi ama yolla hala aynı durumda. Bu, denetim raporunda da yazıyor. Arsalar yok parasına, 5’te bir değerine birilerine satılıyor. İnsanlar 2023 yılında haftalarca susuz kaldı ve kalmaya devam ediyor” diye konuştu.

Avcıkıran’ın iddiasına göre bu ek bütçeler Sivereklilere, ‘gelir tarifelerinin yükseltilmesi’ olarak dönecek. Avcıkıran, konuya ilişkin belediye meclisinde sundukları soru önergelerinin de cevapsız kaldığını aktardı: “Personel sayılarını soruyoruz.  Kaç kişi alınmış, kaç kişi müdürlüklerde görevli, cevap yok.”

‘BÜTÇELER 2022’YE KIYASLA 5 KAT FAZLA’

Belediye Meclisi HDP Eşsözcüsü Mazlum Atan, ek bütçe taleplerine ilişkin şu yorumu yaptı: “Bu ek bütçe talep eden müdürlüklerin hemen hemen hepsi, seçimin son vurgunu olarak bu bütçeyi talep ediyorlar. Bu bütçelerin Siverek halkında bir karşılığı yok. Gerek Destek Hizmetleri Müdürlüğü, gerek Fen Hizmetleri Müdürlüğü olsun bu müdürlüklerin bütçeleri, 2022 yılına oranla 5 kat fazla. Biz bu ek bütçe taleplerini son seçim vurgun olarak değerlendiriyoruz.”

SİVEREK BELEDİYESİ: BU BÜTÇELERLE VATANDAŞA HİZMET GÖTÜRÜLÜYOR

Siverek Belediyesi Basın Birimi iddialarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Meclis ek ödeme kararını aldı. Bunu ancak başkan cevaplar ama basın birimi olarak şunu söyleyebiliriz; 400 bin nüfusa hizmet eden, aralarında kırsal alanların da olduğu 650 yerleşim birimimiz var. Bunların başında su sorunu var. Bu sorunu da önümüzdeki iki hafta içerisinde çözeceğiz. Bu arada kapalı yüzme salonu yapılacak. Ayrıca belediye olarak iki fabrika yapıyoruz, her gün köylerde yol çalışması yapılıyor. Yani belediye vatandaşa hizmet götürmeye çalışıyor, Siverek'in kendisine ait bir bütçesi de yok. Bu para hizmet için kullanılacak. Siyasetçiler eksiklik buluyorsa biz de onlara ‘görüşleri varsa şikayet yerine bize bunları sunabilirler’ diyoruz, biz bunlara açığız.”

Basın biriminin bahsettiği projeleri sorduğumuz Aysun Acvıkıran ise projelerin pek çoğunun Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini söyledi.