AK Partili vekilden HDP'ye 'Suruç' suçlaması

AK Parti'li Yıldız, HDP'nin Suruç patlamasını önceden bildiğini iddia etti. HDP'liler tepki gösterdi.

Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda 34 kişinin ölümüne yol açan Suruç'taki canlı bomba saldırısı tartışma konusu oldu. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Yıldız, Suruç patlamasıyla ilgili, “Olay günü HDP yetkililerinin orada olmaması manidardır” dedi. Bu sözlere tepki gösteren HDP Yıldız'dan özür istedi.

AK Parti milletvekili Yıldız, Meclis Genel Kurulu'nda HDP'nin Suruç saldırısından sonra güvenlik politikalarıyla ilgili önergesi üzerine söz aldı.

'BUNLARIN HEPSİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ'

Saldırının PKK ve IŞİD tarafından yapıldığını düşündüğünü söyleyen Yıldız bir dizi soru işareti olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Çaykara köyünde yapılması planlanan basın açıklamasının bir anlık bir kararla orada yapılması düşündürücü. Olay günü HDP yetkililerinin patlamanın olduğu anda orada olmaması manidar. HDP Belediye Başkanı olaydan yedi dakika önce Kobani'ye geçiş yapıyor, patlamadan yarım saat sonra Kobani'den giriş yapıyor ve akşama doğru tekrar çıkış yapıyor. Bunlar olay günü gerçekleşiyor, bunların hepsi düşündürücü. Aynı zamanda HDP yetkililerinden biri, patlamadan hemen birkaç saat sonra bir tane kimlik getiriyor, emniyet güçlerine teslim ediyor, emniyet güçlerine patlamayı yapan şahsın bu olduğunu söylüyor. Her nasılsa, nasıl öğrenmişse, daha ortada cenazeler varken böyle bir kimliğin gelmesi hakikaten düşündürücüdür.”

'IŞİD'LE İŞBİRLİĞİNİ KAPATAMAZSINIZ'

Yıldız'ın bu sözleri üzerine HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, "Ayıp be! Manidarmış! O patlamada kimin parmağının olduğunu biliyoruz. O patlamada sizin iktidarınızın parmağı var” diye tepki gösterdi.

Yıldız'ın Suruç patlamasını HDP'nin yaptığını söyleyen bir konuşma yaptığını belirterek söz alan Toğrul şunları söyledi:

“Suruç'taki patlamanın, Ankara'daki patlamanın neden ve nasıl yapıldığını çok iyi biliyoruz. "Kokteyl bir örgüt tarafından yapılmıştır" diyenler bundan utanmalıdır, sorumluları ortaya çıktı. Bugün kim yargılanıyor? Sizin hâlâ 'koktey' dediğiniz şeylerin arkasında IŞİD'ın olduğu ve IŞİD'in tüm faaliyetlerinin kontrolünüz altında olmasına rağmen engellenmediğini biliyoruz. 'HDP oradaydı, değildi', 'Manidardı' gibi cümlelerle IŞİD'le girdiğiniz o iş birliğini kapatamazsınız.”

'HDP'NİN BİLGİSİ OLABİLİR' DEDİM

Toğrul'un ardından tekrar söz alan Yıldız, DEAŞ'a karşı samimiyetle mücadele eden tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi, “Saldırıyı HDP yaptı demiyorum, Ortadaki donelerden bilgilerinin olma ihtimalî var" diyorum. Saldırıyı DEAŞ'ın yaptığını biliyoruz” dedi.

HDP ÖZÜR İSTEDİ

Bu sözler üzerine tartışma devam etti, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Her bomba patlayan yere bir vekil mi göndereceğiz?” diye sordu. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da bu konuşma dolayısıyla özür dilenmesini istedi.

Tekrar söz alan Yıldız, “Ben konuşmamda "Bu patlamayı HDP yaptı" demedim. Evet, burada patlamayı yapanın DEAŞ olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Meclis Başkanvekili bu sözler üzerine konunun açıklığa kavuştuğunu söyledi ama HDP özür dilenmesi ısrarını sürdürdü. Meclis Başkanvekili Hamzaçebi, Yıldız'ın konuşmasının tutanağını inceleyeceğini gerekirse tekrar konuyu gündeme getireceğini söyledi.