AK Parti'nin kalesi Bağcılar: Bizi yordu, gençleri yordu, emeklileri yordu

14 Mayıs'ta Bağcılar'da 'sürpriz' bekleyen de var. 'AK Parti aynen devam eder' diyen de. Bölge iktidarın 'kalesi' olmaya devam etse bile partilerden bağımsız seçmenin ekonomi kalesi yıkılmış durumda.

Abone ol

DUVAR - Partilerden bağımsız olarak İstanbul Bağcılar'da yaşayan seçmenin birinci derdi ekonomi. İnsanlar; emekli maaşları ve asgari ücretler ne kadar artarsa artsın marketteki, ev kiralarındaki, kasaptaki artışa yetişemediklerini söylüyorlar. İktidar açısından sandığa yansıması ümidiyle yapılan son dakika maaş zamlarının ve muhalefet açısından da ikramiye vaatlerinin bu gözle değerlendirilmesi lazım. Seçmenin cebindeki boşluk, bunun psikolojilerde oluşturduğu bozukluk birkaç bin lirayla kapanmayacak seviyede. 

Bağcılar'da Fatih Mahallesi'nde bir kahvehanenin önünde masasına konuk olup konuştuğumuz ve hangi partiye oy vereceği kendinde saklı olan bir Kürt seçmen "Evde sekiz çocuk, cebimde bir lira var" diyerek özetliyor içinde bulunduğu durumu. AK Parti'nin 20 yıllık iktidar süresinin kafi olduğunu söylüyor: İyi de olsa yeter, kötü de olsa yeter. 

'BU ÜLKEDE HER ŞEY OLMAK SERBEST, KÜRT OLMAK YASAK'

Röportajlar esnasında ekonomik sıkıntının yanında göze çarpan bir diğer konu da 'Söylediklerimden dolayı başıma bir şey gelir' korkusu. Semtin yürüyüş yolunda AK Partili ve CHP'li seçmenlerin 'Erdoğan iyi değil-Hayır gayet iyi' başlığıyla özetlenebilecek hararetli münakaşasını kenardan izleyen bir seçmenden de görüş almak istiyoruz, ısrara rağmen kabul etmiyor. 55-60 yaşlarındaki seçmen yürümeye devam ederken söylediği birkaç 'kayıt dışı' cümle tarafımızdan duyuluyor: "Ben HDP'liyim. Bu ülkede her şey olmak serbest, Kürt olmak yasak. Biz ne söylesek kabahat oluyor. O yüzden konuşmak istemiyorum."

'SEÇİM MİNİBÜSÜ'NDE AK PARTİ - HDP TARTIŞMASI

Bu durumun bir başka tezahürü mü yoksa kendi aralarındaki bir şakalaşma mı bilinmez ama Bağcılar'daki ilginç bir enstantane de sırasını beklerken seçimle ilgili görüşünü sorduğumuz bir esnafın minibüsünde yaşanıyor. Sürücü ısrarla AK Partili olduğunu iddia ederken oylarını Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceklerini söyleyen ve araçta bulunan diğer iki arkadaşı şoförün HDP'ye oy vereceğini savunuyor.

KADINLAR DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK İSTİYOR 

Bağcılar'da yaşlı genç, türbanlı, türbansız fark etmeksizin kadınların değişim ve daha fazla özgürlük talepleri dikkat çekiyor. TİP'e ve CHP'ye oy vereceğini söyleyen seçmen, İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekiyor. TİP'e oy vereceğini söyleyen bir seçmen, "Çok daha rahat, çok daha mutlu olabileceğim bir ülke istiyorum. Meclis'teki kavgalardan bıktım çok daha genç ve dinamik insanlar görmek istiyorum. Günceli takip edecek ve bizim için daha iyisini araştırıp bulacak insanlar görmek istiyorum" diyor.

Bu gençlik ve değişim talebi Erdoğan ve AK Parti'yi destekleyenler dışında farklı grup ve tercihlerden seçmenin ortak talebi olarak göze çarpıyor. Tabii kadınlar demişken Erdoğan'ın burada hatırı sayılır bir kitlesi olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

MUHARREM İNCE TWİTTER'DAN İBARET DEĞİL 

Cumhurbaşkanlığı adaylarından Muharrem İnce'nin anketlerdeki ve sosyal medyadaki yükselişi 'acaba' sorularını akıllara getirse de İnce'nin bir önceki seçimlerde haksızlığa uğradığını düşünen bir seçmen ona destek vereceğini söylüyor. Normalde kendisinin de AK Partili olduğunu söyleyen seçmen "Artık yeter" diyor. Eskiden babasının kendine, 'AK Parti'ye oy vermezsen hakkımı helal etmem' dediğini, şimdi ise tam tersini söylediğini aktarıyor. Seçimin ikinci tura kalması durumunda tercihi ise muhtemel bir eşleşmede Erdoğan'nın karşısındaki aday olan Kılıçdaroğlu.

Kameralara konuşmaktan kaçınan 19-20 yaş grubundaki aileleri AK Partili beş gencin tercihi de Muharrem İnce.  

DEMİRTAŞ'IN MEKTUBU BAĞCILAR'A ULAŞMIŞ

HDP resmi ağızdan desteklenen aday olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini zikretmese de çeşitli yollardan bu mesajı seçmenine iletmiş görünüyor.  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cumhurbaşkanı adaylarından kimi destekleyeceklerine ilişkin "Şu an en demokrat aday hangisi ise bence halkımız onu biliyor" derken, Edirne Cezaevi'nde 2016 yılından beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Twitter üzerinden Kılıçdaroğlu'na destek veren çeşitli paylaşımlarda bulunmuştu. Bağcılar'da konuşan ve HDP’ye oy vereceklerini söyleyen birkaç genç esnaf cumhurbaşkanı adaylığı için Kılıçdaroğlu'na oy vereceklerini söylüyor: "Selahattin Başkan bize hapishaneden bir mektup yolladı. Biz mektubuna cevap vereceğiz. HDP'nin destekleyeceği aday da Kılıçdaroğlu. Sonuna kadar da onu destekleyeceğiz Kürtler olarak."

AK PARTİ'YE 'AMA'LI DA OLSA DESTEK SÜRÜYOR 

Bağcılar’da yaşayan AK Partili seçmen de ‘durumların’ farkında ama onlar özellikle deprem bölgesindeki hizmetlerin devamı ve vaziyetin düzeltilmesi için AK Parti’ye daha doğrusu Erdoğan'a ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

14 Mayıs'ta Bağcılar'da 'sürpriz' bekleyen de var. 'AK Parti aynen devam eder' diyen de. Bölge seçimlerde iktidarın 'kalesi' olmaya devam etse bile partilerden bağımsız seçmenin ekonomi kalesi yıkılmış görünüyor. 

Bağcılar'da ne olmuştu?

Bağcılar'a AK Parti'nin İstanbul'daki oy depolarından biri demek yanlış olmaz. İktidar partisi 2018 parlamento seçimlerinde ilçede yüzde 51,7'lik bir oy oranı yakalamış, Erdoğan'ın desteği MHP eklenince yüzde 61.9'e kadar ulaşmış. Zira Milliyetçi Hareket Partisi'nin bölgedeki oyu 10.2 seviyesinde. İlçenin ikinci büyük partisi yüzde 15.2 ile HDP. CHP 14.8, İYİ Parti ise yüzde 6'lık bir oya sahip.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan'ın yüzde 61,3'le domine ettiği ilçede İnce yüzde 21,4, Demirtaş yüzde 12, Akşener yüzde 4 oy almış.

Gelelim 2019 yerel seçimlerine. Cumhur İttifakı'nın adayı Lokman Çağırıcı yüzde 57'89 luk bir oyla belediye başkanı seçildi. Millet İttifakı'nın İYİ Partili adayı Muhammet Bayram'sa yüzde 20.49'da kaldı. 2022 Nisan'da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Bağcılar Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden AK Partili Lokman Çağırıcı'nın yerine Abdullah Özdemir seçildi.

Büyükşehir seçimlerindeyse 31 Mart'taki ilk randevuda Binali Yıldırım yüzde 59,625 ile bölgeden 236.2 oy alırken Ekrem İmamoğlu yüzde 149.998 oyla yüzde 37,62’de kaldı. 23 Haziran'da yapılan ikinci seçimlerdeyse Binali Yıldırım 230.262 oy ile yüzde 56,62’ye geriledi. Ekrem İmamoğlu ise yüzde 172.696 seçmen tarafından tercih edilerek yüzde 42,46’lık oy oranına ulaştı. (Kamera: Burak Karaman)