Akademide ihraçların bir yıllık bilançosu

OHAL'in ardından imzacılara yönelik ilk tasfiye Dünya Barış Günü olan 1 Eylül’de yayımlanan 672 sayılı OHAL KHK’sı ile oldu. Söz konusu KHK ile Barış İçin Akademisyenler dahil 2346 akademisyen üniversiteden atıldı.

Abone ol

Nurettin Öztatar

ANKARA - Barış Bildirisini imzalayan akademisyenlere yönelik başlatılan ihraçlar 1 Eylül'de birinci senesini doldurdu. Bir sene içerisinde OHAL’e dayanılarak çıkarılan KHK’larla 378 imzacı bilim insanı kamu üniversitelerinden atıldı. Vakıf üniversiteleri de eklendiğinde bu sayı 460’a ulaştı.

23 Temmuz 2016’da ilk OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) olan 667 sayılı KHK yayımlandı. Resmi Gazete’nin 1 Eylül tarihli mükerrer sayısında yayımlanan 672 sayılı KHK ile Barış için Akademisyenler Bildirisini imzalayanlar üniversitelerden ihraç edilmeye başlandı. Son Kanun Hükmünde kararname ise 25 Temmuz 2017’de yayımlanan 694 sayılı KHK oldu.

EN ÇOK İHRAÇ ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE

Barış İçin Akademisyenler’in (BAK) 11 Ocak 2016’da kamuoyuna açıkladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzalayan 378 bilim insanı üniversitelerden uzaklaştırıldı.  En büyük tasfiye ise Ankara Üniversitesi’nde oldu. Üniversiteye bağlı fakültelerden toplam 87 imzacı akademisyen atıldı. En fazla tasfiyenin yaşandığı diğer üniversiteler ise Yıldız Teknik Üniversitesi (28), Marmara Üniversitesi (24), Anadolu Üniversitesi (23) Mersin Üniversitesi (21) oldu.

12 Eylül Darbesi sonrası YÖK’ün kurulmasının ardından 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasasına dayanılarak yapılan tasfiyelerde de en çok etkilenen üniversite yine Ankara Üniversitesi olmuştu. O dönemde aralarında Korkut Boratav, Tuncer Bulutay, Mete Tunçay’ın da bulunduğu 20’ye yakın bilim insanı Ankara Üniversitesi’nden atılmıştı. Akademisyenler yaklaşık 7 yıl sonra 1990’da üniversiteye dönebildiler.

BAK’ın derlediği verilere göre, KHK ile işten çıkarma, işten çıkarma, istifa ya da emekliliğe zorlama yoluyla kamu ve vakıf üniversitelerinden toplam 460 bilim insanı uzaklaştırıldı. Toplam 505 bilim insanı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Aradan geçen 1,5 yıla rağmen bu soruşturma dosyalarının büyük bir kısmı sonuçlandırılmadı.

BAK’ın derlediği verilere göre barış imzacılarına yönelik hak ihlalleri şöyle: