Akademisyen Erhan Erkut: Üniversite sıralamasının değişim sebebi metodoloji

MEF Üniversitesi rektör yardımcısı Erhan Erkut'a göre üniversitelerin dünya sıralamasındaki düşüşünün iki sebebi var: Metedolojideki değişim ve üniversite sayısının artması...

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin 14’üncü Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma üniversitelerin dünya sıralamasını yeniden gündeme getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Twitter hesabından dünya sıralamasındaki yerlerini gösteren bir sıralamayı paylaştı. MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut, kişisel blogunda kaleme aldığı analizinde, dünyanın önde gelen üniversite sıralamalarından THE'nin 2016 yılında değişen sıralama metodolojisinin Türkiye'deki üniversiteler üzerindeki etkisini incelemişti.

METODOLOJİ DEĞİŞTİ

Akademisyen Erkut'un aktardığına göre,  THE sıralamasında, 2015 yılında ilk 200 içerisinde 4 Türk üniversitesi yer alırken, 2018 yılında ilk 300'de hiçbir Türk üniversitesi yer almıyor. 2016 yılında Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ'nün ilk 400'ten düşmesinin eğitim kalitesinde görülen bir düşüşten değil, THE'nin sıralamada kullandığı metodolojinin değişmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Sıralama metodolojisindeki iki temel değişim ise şöyle; geçmişte Web of Science veri tabanını kullanan THE, Scorpus veri tabanına geçti. Ayrıca, binden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı 649 makale veri tabanından çıkarıldı.

'DÜŞÜŞÜN SEBEBİ BAŞKA YERDE ARANMALI'

2016-2018 arası Türk üniversitelerinin eğitim, araştırma, atıf ve endüstriyel gelir puanlarına bakarak üniversitelerin performansının bu dönemde  artış gösterdiğini kaydeden Erkut, buna rağmen 2016 yılından sonra devam eden düşüşün sebebinin başka yerde aranması gerektiğini söylüyor. Erkut, Türk üniversitelerinin 2016 yılından sonraki düşüşlerini ise, son dönemde sıralamaya dahil olan üniversite sayısının artması ve Çin, Güney Kore gibi hızla büyüyen bazı ülkelerin sıralamada hızla yukarı çıkmaları ile açıklıyor. Benzer düşüş BRICS ülkelerinden Brezilya, Hindistan ve Rusya'da da görülüyor.

Kaynak