'Akademisyenlere verilen cezalar hükümsüz'

Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne atıf yaparak, 2 Aralık'tan önce akademisyenlere verilen cezaların hükümsüz olduğuna karar verdi. Yardımcı Doçent Doktor Kerem Altıparmak, kararın, 'akademisyenlere soruşturma açılamayacağı ve ceza verilemeyeceği' görüşünün doğruluğunu teyit ettiğini söyledi.

Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) disiplin cezalarına ilişkin usul ve esasların YÖK tarafından belirlenecek yönetmelikle düzenleneceğine ilişkin düzenlemeyi iptal etmiş olması nedeniyle, 2 Aralık’tan önce akademisyenlere verilen cezaların hükümsüz olduğuna karar verdi. Kararı değerlendiren Yardımcı Doçent Doktor Kerem Altıparmak, 2 Aralık’tan önce akademisyenler hakkında açılan soruşturmaların kapatılması ve verilen disiplin cezalarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Bölge İdare Mahkemesi kararında, YÖK Kanunu’nda disiplin işlerinin düzenlendiği ve 1 Mart 2014’te yapılan değişikliğin Anayasa Mahkemesi tarafından 14 Ocak 2015’te iptal edildiği hatırlatıldı. İptal edilen bu kanun hükmüne dayalı olarak hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nde disiplin suçlarının ve cezalarının düzenlendiği kaydedilen kararda, AYM kararının bu yönetmelik üzerindeki hukuki etkisinin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

'KARAR UYGULANMAZSA HUKUKİ SONUÇ DOĞURUR'

Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, kararın, defalarca dile getirilen “akademisyenlere soruşturma açılamayacağı ve ceza verilemeyeceği” görüşünün doğruluğunu teyit ettiğini söyledi. Ankara  Üniversitesi Hukuk Müşavirliği’nin bu görüşleri dikkate almadığını hatırlatan Altıparmak, “Kararda görebileceğiniz gibi Bölge İdare Mahkemesi, 2547 sayılı Yasanın AYM kararı uyarınca yürürlükten kalktığını, yasal boşluk olduğu dönemde de soruşturma yürütülemeyeceğini belirtiyor” dedi. Bu karara karşı Danıştay'a başvurma imkânı da olmadığını vurgulayan Altıparmak, kararın sadece davalısı açısından sonuç doğurmayacağının da açık olduğunu belirtti.

“Ankara Üniversitesi veya herhangi bir üniversite yasal dayanak olmaksızın disiplin soruşturması açamaz. 2 Aralık 2016 tarihinde yeni 53. madde yürürlüğe girmeden işlenen disiplin suçları ve yürütülen soruşturmalar bu karar ışığında dayanaksız kalmıştır” diyen Altıparmak, Ankara Üniversitesi’nin anılan dönemde başlattığı tüm soruşturmaları kapatma yükümlülüğü altında olduğunu söyledi. Verilen disiplin cezalarının da, hukukun üstünlüğüne saygı gereği geri alınması gerektiğini söyleyen Altıparmak, yargı kararlarının uygulanmamasının, karar almaya yetkili kişilerin hukuki ve cezai sorumlulukla karşı karşıya bırakacağı uyarısı yaptı.

Davayı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisiyken OHAL KHK’siyle ihraç edilen Ozan Değer açmıştı.