‘YÖK üç aydır vakıf üniversitelerini inceliyor, bir şey bulamıyor’

YÖK, vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenlerin özlük haklarına ilişkin kanun maddesinden önce yönetmeliği dayanak gösterdi: YÖK vakıf üniversitelerinin yanında durarak sessiz kalıyor.

Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin özlük haklarıyla ilgili sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenlere az tutarlarda maaşlar verildiği, baskıyla akademisyenlerin işten çıkarıldığı iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle önerge veren CHP’li Özdemir’e yanıt Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) geldi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 8’inci maddesinde düzenlenen, vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez düzenlemesine rağmen YÖK akademisyenlerin özlük haklarına dair yanıtında yönetmelik maddesini dayanak olarak gösterdi. Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesini hatırlatan YÖK, vakıf öğretim elemanlarının aylık ve diğer özlük hakları bakımından 4857 sayılı İş Kanun’una tabi olduğunu savundu.

‘YÖK SESSİZ KALARAK VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN YANINDA DURUYOR’

YÖK’ün vakıf üniversitesi akademisyenlerinin özlük haklarına dair kanun maddesi yerine yönetmeliği dayanak göstermesine tepki gösteren CHP’li Özdemir yanıtı, “vahim” ve “çarpıcı” olarak niteledi. CHP’li Özdemir, “Çünkü Yükseköğretim Kanununda yapılan değişikliğin amacı tam da öğretim elemanlarına ödenen ücretlerin devlette çalışan emsallerinden düşük olamayacağıdır. Kanun maddesi bu kadar açıkken bazı vakıf üniversiteleri bu yasa maddesine uymamaktadır. Öğretim elemanlarına ödenen ücretler devlet üniversitelerinde çalışan emsallerinden çok düşüktür. Araştırma görevlilerine asgari ücretin altında ücret ödeyen vakıf üniversiteleri bulunmaktadır. YÖK, gerekli incelemeleri maalesef etkin bir şekilde yürütememekte ve öğretim elemanlarının haklarının verilmemesi karşısında sessiz kalarak vakıf üniversitelerinin yanında durmaktadır” ifadelerini kaydetti.

SORUŞTURMA ÜÇ AYDIR DEVAM EDİYOR

YÖK nisan ayında bazı vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin yaşadığı ücret ve işten çıkarılma sorununun ardından harekete geçmiş ve ismi açıklanmayan dokuz vakıf üniversitesi hakkında soruşturma başlatıldığını kamuoyuna duyurdu. Bu süreçte bu üniversitelerin adları ise kamuoyuyla paylaşılmadı. CHP’li Özdemir önergesinde bu soruşturmanın akıbetini de sordu. Özdemir’e soruşturmaların akıbetine dair verilen yanıtta, “Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığında inceleme başlatılmış olup söz konusu inceleme devam etmektedir” denildi.

YÖK’ün üç aydır soruşturmaları tamamlayamamasına tepki gösteren CHP’li Özdemir, “Aradan 3 ay geçmesine rağmen incelemenin tamamlanmamış olması, YÖK’ün vakıf üniversitelerini etkin ve şeffaf bir şekilde denetleyemediğini ortaya koymaktadır. Bu durum vakıf üniversitesi lobileri karşında YÖK’ün denetim ve yaptırım görevini yerine getiremediğini ve yetersiz kaldığını göstermektedir” diye konuştu.