'Akbelen’de 4 bin yıllık tarihi 4 günde yok ettiler' iddiası
Muğla’nın Milas ilçesinde maden çalışmaları yapan YK Enerji şirketinin, kömür sahası içinde kalan 4 bin yıllık tarihi kalıntıların üstünü toprakla kapattığı iddia edildi.
Özlem Kara
DUVAR - Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan maden sahası içerisindeki tarihi kalıntıların yok edildiği ileri sürüldü.
İkizköylüler, yapılan kazı çalışmalarında Karia, Bizans ve Roma dönemlerine ait kalıntılar çıktığını ve Karia döneminden kalan mozaiklerin bir beze yapıştırıldığı belirtildi. Bir diğer iddia da şirketin sahada çalışan işçilere, “Buradan çıkan kazıların fotoğraflarını çekmeyeceksiniz, burayla ilgili hiçbir şey konuşmayacaksınız” şeklinde talimat verdiği…
‘SİT ALANI OLMASI İÇİN DAVA AÇMIŞTIK’
Akbelen Ormanı’nda maden sahasının genişletilmesine karşı mücadele eden İkizköylüler, 537 gündür nöbet tutuyor. 2019 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları, 28-29 Aralık tarihleri arasında hızlandı. Akbelen Ormanı'nda 'ağaç kesimi yapılacağı' duyumunu alan İkizköylüler, söz konusu tarihlerde şirketin ormana girmesini engellemek amacıyla günde iki defa orman içinde devriye düzenledi.
Devriye sırasında maden sahası içerisinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olması gereken bölgede şirketin kazı yaptığını gören İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, şirketin alanda hem tarihi hem de doğa talanı yaptığını dile getiriyor. Işık, yılbaşına kadar devriyeyi sıklaştırdıklarını belirterek “Bizim oralara gidip gelmemizden mi korktular, bilmiyorum, dört sene devam eden kazıyı dört günde bitirdiler, yok ettiler. Biz 2021 yılında alanın arkeolojik sit alanı olmasıyla ilgili bir dava açmıştık. Avukatımız, hem bilirkişi incelmesi hem de yürütmeyi durdurma kararı istemişti. Ama bunlar cevapsız kaldı. Biz ne bilgi edinebildik ne de buradan çıkan eserler nedir, ne değildir, bir bilgiye ulaşamadık.. Orada çalışan işçileri, hep köylüden seçtiler. İşçilere, ‘Buradan çıkan kazıların fotoğraflarını çekmeyeceksiniz, burayla ilgili hiçbir şey konuşmayacaksınız’ şeklinde talimat verildiğini duyduk” dedi.
‘KARİA MOZAİKLERİNİ BEYAZ ÇARŞAFA YAPIŞTIRDILAR’
Alanda Roma ve Bizans döneminden kalan kalıntıların bulunduğunu belirten Işık, en son Karia’lara ait mozaik taşların çıkarıldığını söyledi. Karia’lara ait mozaik taşların taşınmaz varlık olduğunu ve yerinde sergilenmesi gerekliğini vurgulayan Işık, “Beyaz örtüler gördük. Meğerse mozaikleri bu beyaz örtülere yapıştırarak taşımışlar. Bunun üzerine 4 Ocak günü jandarmayı aradık, kendilerinden şikâyetçi olduk. Velhasıl dört bin yıllık tarihi 4 günde yok ettiler. Bunlar ne tarihi görüyor, ne insan hayatını, hiçbir şeyi tanımıyorlar. Beyaz çarşafın serildiği gün, nöbet tutan bir abimiz gidip alana bakmış; beyaz çarşafın üzerine branda çekip üzerine toprak örttüklerini görmüş. Biz de dedik ki, kazıya ara veriliyor, orada gerçekten önemli şeyler çıktı. Biz yine kazıya devam edilecek sanıyoruz. Taşıdıklarını taşımışlar, taşımadıklarının üzerini toprak örtmüşler. O toprağı döktükleri alanı da biliyoruz. Işıkdere Su Kanyonu’nun geldiği bir yer var, onun önüne tamamen yığmışlar. Bu nedenle dereyi de kirletmişler. Kazı alanındaki camileri yıktılar, kiliselileri yıktılar. Orada çıkan bir sürü tarihi buluntu var. Bu buluntuları Ören Arkeo Park’a götürdüklerini söylüyorlar fakat oraya gittiğimizde kalıntıları bize göstermiyorlar, bilgi vermiyorlar” şeklinde konuştu.
Öte yandan iddialara yönelik aradığımız YK Enerji şirketi konuyla ilgili konuşabileceğimiz bir yetkilinin olmadığını söyledi.