Akbelen'de sevindiren karar: Mahkeme yürütmeyi durdurdu
Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı açılan davada Muğla 3. İdare Mahkemesi ile Muğla 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İZMİR - Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı bölge halkı tarafından başlatılan nöbet eylemi yaklaşık bir aydır sürüyor. Bölge halkı son süreçte jandarma baskısı ile karşı karşıyayken, Muğla 3. İdare Mahkemesi ile Muğla 1. İdare Mahkemesi’nden Akbelen Ormanı için sevindirici karar çıktı.
Muğla 3. İdare Mahkemesi’ndeki Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal davası ile Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davasında her iki mahkeme yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Karar uyarınca bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp raporlar hazırlanacağı öğrenilirken, yasal olarak orman koruma altına alındı.
İKİ MAHKEMEYE DAVA AÇILMIŞTI
İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, bölgede 40 yıldır hayatı cehenneme çeviren Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür madeni ocaklarının sahibi, Limak - İçtaç ortaklığındaki YK Enerji’nin Akbelen Ormanı’nı kömür ocağına dönüştürmeye kalkıştığı ifade edildi. Şirketlerin bir yandan da her iki termik santralde devam eden rehabilitasyon çalışmaları ile santrallerin ömrünü bir 25 yıl daha uzatmaya çalıştıkları belirtilen açıklamada, bölgeyi daha da yaşanmaz hale getirecek bu projelerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’nden muaf tutulduğu kaydedildi.
Köylüler Mehmet Oğultürk, Halil İbrahim Demir ve Celal Çoban’ın Muğla Valiliği’ne başvurarak ÇED süreci işletilmesini istediği belirtilen açıklamada, valiliğin ise santral ve madenlerin ÇED Yönetmeliği’nden önceki tarihte işletmeye alınması nedeniyle ÇED’den muaf olduklarını bildirmesi üzerine Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı anlatıldı. Dava görüldüğü sırada ise Akbelen Ormanı’nda kesime yol açacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28 Kasım 2020 tarihli yazısıyla maden açık işletme izni verildiği hatırlatılan açıklamada buna karşı da Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı ifade edildi.
Açıklamada, dava sürecinde yürütmeyi durdurma kararını fırsat bilen Orman İşletmesi'nin 17 Temmuz’da 30 kadar kızılçam ağacını katlettiği, bunun üzerine de köylülerin nöbet eylemi başlattığı, 8 Ağustos’ta da YK Enerji Şirketi’nin adamlarının yangın bahanesi ile ağaç kesimine başladığı hatırlatıldı. Açıklamada, son kesim girişimleri üzerine, avukatlar Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal’ın başvuruları üzerine yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtildi.
‘KÖMÜRCÜ ŞİRKET YAŞAM ALANLARIMIZI TERK EDİNCEYE DEK MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ’
“Bugün bizim için bir bayram, 2 yıldır sürdürdüğümüz direniş sayesinde Mahkeme çok doğru, çok yerinde kararlar verdi. Bundan sonra hiç kimse ağaçlarımıza dokunamaz” denilen açıklamada, başta Milas Kaymakamı ve Muğla Valisi olmak üzere tüm yetkililerin mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki rehabilitasyonu, kapasite arttırımı ile ve kömür madenlerindeki genişletme projelerine ilişkin tüm işlemlerin derhal durdurulmasını, Akbelen Ormanı’nı korumalarını ve müdahale edilen doğal ortamların eski haline getirilmesini bekliyoruz. Ayrıca yaşanan orman yangınlarından sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Orman Genel Müdürlüğü’ne, Akbelen Ormanı dahil olmak üzere orman ekosistemlerini daraltan ya da yok eden tüm tahsis izinlerini ve kesim programlarını iptal etmeye çağrısında bulunuyoruz. Kömürcü şirket, ormanımızı, tarım alanlarımızı, zeytinliklerimizi, köyümüzü, yani yaşam alanlarımızı terk edinceye dek mücadeleye devam ediyoruz. Akbelen Ormanını terk etmiyoruz."
MAHKEME: TELAFİSİ GÜÇ ZARARIN ÖNLENMESİ AMACIYLA...
Mahkeme kararında ise şu ifadelere yer verdi:
“… Dava konusu alanda müdahil şirket tarafından ağaç kesimi yapıldığı ileri sürülmektedir. Ağaç kesildiğine ilişkin görsel veriler dilekçelere eklenmiştir. Bütün bu veriler göz önüne alındığında, yargılama süreci devam etmekte iken ortaya çıkması kuvvetle muhtemel telafisi güç zararın önlenmesi amacıyla 2577 sayılı Kanun'un 27'nci maddesi gereğince, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp, bilirkişi raporuna karşı tarafların itirazlarının alınmasından sonra yeniden bir karar verilmek üzere, geçici bir tedbir olarak dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir…" (DUVAR)