Akdeniz, Basın Kanunu teklifini değerlendirdi: Birçok 'sopa' içeriyor

İktidarın 'dezenformasyonla mücadele' olarak tanımladığı kanun teklifini değerlendiren Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğünün daralacağını söyledi.

Abone ol

DUVAR - AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ve 40 maddeden oluşan 'sosyal medya yasası' teklifi Meclis'e sunuldu. Teklifi değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "Kağıt üstünde iyi bir şey olarak gözükse de ('havuç'), teklif birçok 'sopa' içeriyor" dedi.

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alındığını söyleyen Akdeniz, 5651 sayılı kanunda (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) olmayan "tekzip" uygulamasının getirildiğine değindi.

'BTK BAŞKANI'NIN YETKİSİ GENİŞLETİLECEK'

Akdeniz'in sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamalar şöyle,

"Bundan sonra siyasi nitelikli haberler sadece engellenmeyecek veya kaldırılmayacak, aynı zamanda hiçbir düzeltme ve ekleme yapılmaksızın 'düzeltme ve cevap' yazıları yayınlanacak. 5651 sayılı Kanun'un 8. maddesi kapsamındaki katalog suçlar genişletilecek ve bu maddeye MİT görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri ve MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini ifşa eden haber ve içerikler de eklenecek.

Dahası, 5651 sayılı Kanunun 8. maddesi kapsamında BTK Başkanı'nın erişim engelleme & içerik çıkartma yetkisi genişletilecek. AYM kararı ile 'müstehcenlik' suçuna istinaden iptal edilen yetkisi de böylece geri verilecek!

'İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ALANI DAHA DA DARALACAK'

Türk Ceza Kanunu'na 217/A maddesi ile 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu eklenecek. Fazlasıyla geniş tanımlanmış bu suç tiplemesi, her ne kadar bir 'tehlike suçu' olarak tanımlanmış olsa dahi, uygulamada sıklıkla kullanılacağa benziyor.
Elini verirseniz kolunuzu kaptırırsınız dediğimiz ve Türkiye'de temsilcilik açan sosyal medya platformlarına uygulanacak yaptırımlar genişletiliyor, bazı suçlara ilişkin talep edilen kullanıcı bilgilerini vermezler ise ciddi yaptırımlarla karşılaşacaklar.
Elektronik Haberleşme Kanununa 'şebekeler üstü hizmet' tanımı eklenerek bu tip hizmetleri sağlayan (Whatsapp, Signal, Skype olması lazım) sağlayıcılar da sosyal medya platformları gibi düzenlenecek. Türkiye'ye gelmezler ise bazı yaptırımlar ve engellenmeleri söz konusu olacak.

Detaylar tartışılır. Sonuç: Hükümet 2023 Seçimleri'ne hazırlanıyor. Tüm bu teklifleri başka türlü yorumlamak mümkün değil. İfade ve basın özgürlüğü alanı daha da daralacak." (HABER MERKEZİ)