Akdeniz ülkelerinden Libya için diplomasi trafiği

İtalya Başbakanı Conte, Libya'daki iç savaşı görüşmek üzere Türkiye ve Mısır'a gidecek. Conte ile bugün Roma'da bir araya gelen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ise yarın Türkiye'yi ziyaret edecek.

Abone ol

DUVAR - İtalya Başbakanı Conte ile görüşen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek. İtalya Başbakanı Conte de Libya meselesini görüşmek üzere pazartesi günü Türkiye’ye, salı günü de Mısır'a gidecek.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye, Rusya ve İtalya'nın Libya konusunda birlikte çalışma kararı aldığını açıklarken, Malta hükümeti Libya'daki iç savaşla ilgili barış görüşmelerine ev sahipliği yapabileceğini duyurdu.

SERRAC, ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın yarın Türkiye'ye gelecek. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, sabah saatlerinde İstanbul'a geleceği öğrenilen Fayiz es-Serrac'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi planlanıyor.

CONTE: İTALYA'NIN GİZLİ BİR GÜNDEMİ YOK

Fayiz es-Serrac ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bugün İtalya'nın başkenti Roma'da, üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Conte ile Serrac, ortak basın toplantısı düzenledi.

"Libya'da artan gerilim dolayısıyla son derece endişeliyiz" diyen Giuseppe Conte, "Son gelişmeler, ülkeyi, bütün bölgeye yansıması olacak bir barut fıçısı haline getiriyor. Libya’da iç çatışmayı ve dışarıdan müdahaleyi durdurmalıyız. İtalya'nın Libya'da gizli bir gündemi yok. Libya halkının refahını ve huzurunu sağlamak için ateşkesten başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.

Conte, İtalya'nın duruşunu geçen çarşamba günü ağırladığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan güçlerin lideri Halife Hafter'e de aktardığını ve ülkesinin, Trablus’ta geçen cumartesi askeri okula yönelik saldırıyı sert şekilde kınadığını hatırlattı.

İtalya Başbakanı Conte, Libya meselesini görüşmek üzere pazartesi günü Türkiye’ye, salı günü de Mısır'a gideceğini dile getirdi.

SERRAC: İTALYA'NIN ROLÜNÜ TAKDİR EDİYORUZ

Conte ile "önemli ve samimi bir görüşme" gerçekleştirdiklerini söyleyen Serrac da "İtalya’nın, Libya’nın istikrarı için oynadığı rolü takdir ediyoruz" dedi. Hafter güçlerinin saldırıları karşısında Libya Hükümeti'nin Trablus'u savunmayı sürdüreceğini belirten Serrac, bu savaşı meşru müdafaa olarak gördüklerini ifade etti.

Fayiz es-Serrac, "Rusya ve Türkiye'nin, saldıran grubun geri çekilmesi şartıyla önerdikleri ateşkes girişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu durum, karşı tarafın hareket tarzı sebebiyle çok uygun olacak gibi görünmüyor. Saldırgan Hafter, güçlerini çekmeden bu olmaz çünkü daha önceki tecrübelerimize dayanarak kendisine güvenmiyoruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac’ın geçen çarşamba günü Roma’da olacağı açıklanmıştı. Ancak aynı gün İtalya Başbakanı Conte’nin Roma’da ilk olarak general Halife Hafter’i ağırladığını Brüksel’deki temasları sırasında haber alan Serrac, son anda uçuş planını değiştirerek, Roma yerine Trablus’a gitmişti.

TÜRKİYE, RUSYA VE İTALYA BİRLİKTE ÇALIŞMA KARARI ALDI

Conte-Serrac görüşmesinden önce açıklama yapan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye, Rusya ve İtalya'nın Libya'daki iç savaşla ilgili olarak için birlikte çalışma konusunda anlaştıklarını belirtti.

Libya girişimlerine dair değerlendirmelerde bulunan Di Maio, "Birkaç gün önce İstanbul'da Türk Bakan Çavuşoğlu ile görüşmemde Libya için Rusya, Türkiye ve İtalya olarak bir masa etrafında toplanıp, çalışma konusunda anlaştık. Ayrıca, Libya’nın komşularının da Berlin Konferansı’na dahil edilmesini talep etmiştik. Cezayir de dahil olduğu için mutluyuz" şeklinde konuştu.

MALTA'DAN GÖRÜŞMELERE İÇİN EV SAHİPLİĞİ TEKLİFİ

Libya’ya yönelik bir açıklamada bu ülkeye Akdeniz üzerinden komşu olan bir diğer AB üyesi Malta’dan geldi.

Malta hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Malta’nın dün Brüksel’de olağanüstü toplanan AB Dışişleri Konseyinde, Libya’daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin krizin yatıştırılmasında rol oynaması çağrısı yaptığı belirtildi.

Malta’nın Libya’da askeri çözüme değil, siyasi çözüme inandığı ve bu kapsamda "Berlin Konferansı Süreci"ni desteklediği vurgulanan açıklamada, Malta Dışişleri Bakanlığının, "Berlin Süreci"ne yardımcı olmak maksadıyla barış görüşmelerine ev sahipliği yapma teklifinde bulunduğu ifade edildi. (AA)