Akgermanlar ailesi konkordato istedi

İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanlar dört şirketleri için mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, dört şirket ile Akgerman ailesinden üç kişiye geçici mühlet verdi.

Abone ol

DUVAR - İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanlar, borçlarını ödeyemeyince mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulundu. İzmir 2'nci Asliye Ticaret Mahkemesi, Akgerman ailesine ait şirketler ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman’a geçici mühlet kararı verdi.

DÖRT ŞİRKET VE ÜÇ KİŞİYE SÜRE

Akgerman ailesi sanayiciliğe dede Bedri Akgerman, Çimentaş Çimento Fabrikası’nı kurmasıyla atıldı. İzmir ilk sanayi kuruluşlarından biri olan Çimentaş, Akgerman ailesi tarafından 2001 yılında İtalyan sermayeli Caltagirone Grubu’na bağlı Cemen-tir Holding’e toplam 227 milyon dolara satıldı. Türkiye’ye 2001 yılında yapılan en yüksek tutarlı yabancı sermaye girişi olarak değerlendirilen bu işlemin ardından, Akgerman Şirketler Grubu, satış işleminin üzerinden sekiz ay geçtikten sonra AKG Gazbeton şirketinin yüzde yüzünü İtalyanlardan satın aldı.

2019 yılının başından itibaren okonomik sıkıntılar yaşamaya başlayan İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgerman’ların şirketi AKG Grup, öncelikle en büyük alacaklısı ana hissedarı Lübnan merkezli Bank Audi grubunun Türkiye’deki yatırımı olan Odeabank’ın kapısını çaldı. Banka ile aylar süren görüşmeler sonunda ilerleme kaydedemeyince Akgerman ailesi ekonomik anlamda büyük sıkındı yaşamaya başladı. Türkiye’deki finans krizi ve dolardaki yükselişten de önemli ölçüde etkilenen grup çareyi konkordato istemekte buldu. Bu amaçla İzmir 2'nci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Akgerman ailesi hakkında karar geçtiğimiz günlerde verildi.

26 Kasım 2019 günü İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen 2019/528 esas sayılı davada, mahkeme, AKG Gazbeton İşletmeleri AŞ, AKG Yalıtım ve İnşaat Malzemeleri AŞ, ERTUĞ Balık Üretim Tesisi Gıda ve Tarım İşletmeleri AŞ, MORE Su Ürünleri Ticaret AŞ ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman’a 26 Kasım 2019 tarihinden başlamak üzere geçici mühlet kararı verilmesine hükmetti.

A3haber.com'dan Serdar Öztürk'ün haberine göre mahkeme, SMMM Bağımsız Denetçi Hatice Karpuzoğlu, Hukukçu Doç. Bilgehan Yeşilova İnşaat Mühendisi İbrahim Alper Yalçın’ı da geçici konkordato komiseri olarak görevlendirdi. Alacaklıların 7 gün içinde konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını yönünde itiraz edebileceklerini belirten İzmir 12. Asliye Ticaret Mahkemesi, davanın duruşmasının ise 2020 yılı Şubat ayında yapılmasına karar verdi.