Akgün Çavuş, Orkestra Şefliği Yarışması'nda Türkiye’yi temsil etti

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Conducting Competition Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması, Romanya'nın Oradea kentinde gerçekleştirildi.

Abone ol

DUVAR - 2024 Conducting Competition Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması, Romanya'nın Oradea kentinde düzenlendi. Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen yarışmaya Türkiye’den Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş davet edildi.

Kar amacı gütmeyen Geros Derneği tarafından düzenlenen ve yönetilen Conducting Competition, yetenekli şeflerin keşfedilmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Maestro Cristian Orosanu'nun etkinliğin yönetmenliğini üstlendiği bu yarışmaya farklı uluslardan bir çok orkestra şefi katılıyor.

2024 Conducting Competition, Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması için bu yıl Türkiye adına Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Akgün Çavuş davet edildi. Birçok ülkeden davet edilen orkestra şefleriyle bir arada geçen yarışma sürecine değinen Akgün Çavuş, “Türkiye adına Romanya'nın Oradea kentinde yapılan bu önemli yarışmaya katılmaktan dolayı mutlu ve gururlu” olduğunu belirtti.

Çavuş, "Bu, son derece demokratik bir yarışma. Yüzlerce başvurudan elenerek sadece 18 şef son aşamaya geliyor. Bu aşamada oy verme işlemini yalnızca orkestra üyeleri yapıyor ve kazananları onların kişisel oyları belirliyor. Türkiye’den Olten Filarmoni Orkestrası adına ben davetliydim. Macaristan, Bulgaristan, Yunanistan gibi benzer Avrupa ülkelerinden birçok orkestranın sanat koordinatörü de misafir olarak davet edildi. Ayrıca yarışmanın 2026 yılında Türkiye'de yapılması teklifini aldık. Bunlara ek olarak yarışma bize, Budapeşte Filarmoni, Bulgaristan ve Yunanistan Filarmoni Orkestralarının menajerleriyle bir araya gelme fırsatı tanıdı ve sanatsal anlamda neler yapabileceğimizi konuştuk. Güzel bir tanışma ile birbirimize müzikal anlamda katkı sağlama imkanı bulduk" dedi.

Yarışma konseptinde seçilen adaylar, orkestranın müzisyenleri tarafından değerlendirilerek derecelendiriliyor. İlk üçe giren orkestra şefleri, sonraki yıllarda gerçekleştirilecek yarışmalarda orkestralarını yönetmek üzere tekrar davet edilme fırsatı yakalıyor.

Seçilen şefler, yarışmayı takip eden üç sezonun ikisinde, orkestra müzisyenlerinin oyları doğrultusunda ev sahibi orkestrayı yönetme şansına sahip oluyor. Yarışmanın final turuna uluslararası sanatçı ajanslarının temsilcileri ve gazeteciler de davet ediliyor.

2024 Conducting Competition, Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması’nın birincisi Alvin Arumugam, ikincisi Jiannan Cheng, üçüncüsü Ken-Wassim Ubukata oldu. Yarışma ilk olarak 2022 yılında Romanya Brasov'da düzenlendi. İkincisi 2023 yılında Romanya Ploiesti’de, üçüncüsü ise 2024 Mayıs ayında Romanya’nın Oradea kentinde gerçekleştirildi.