Yargı kulisleri: Akın Gürlek'in başsavcılığa atanması Erdoğan’ın seçim stratejisi

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, Akın Gürlek'in Başsavcısı olarak atanmasına ilişkin yargı kulislerini paylaştı: "Erdoğan’ın seçim stratejisi olarak görülüyor."

Abone ol

DUVAR - Muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınan Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugünkü köşe yazısında Gürlek'in atamasına değinerek yargı kulislerini aktardı.

'ŞAHİN' POLİTİKA İZLEYECEĞİNİN İŞARETİ

Pehlivan, "Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Gürlek, iktidar muhaliflerine verdiği cezalarla adını duyuran bir hâkimdi. Şimdi aynı adliyeye başsavcı olarak gelmesi, Erdoğan’ın seçim stratejisi olarak görülüyor. Yargı kulislerinde, bu görevlendirme AKP’nin seçim sürecinde 'şahin' bir politika izleyeceğinin işareti olarak yorumlanıyor. Yani, en önemli il olan İstanbul’da yargı eliyle sert bir siyaset izlenmesi sürpriz olmaz" dedi.

Akın Gürlek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi isimleri hapis cezası ile cezalandıran hâkim olarak biliniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin Berberoğlu kararı uygulanmaması üzerine Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” diyerek suçlamıştı.

Akın Gürlek kimdir?

1982 yılında Nevşehir'de doğan Akın Gürlek, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.
Hâkim olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yapan Gürlek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütmekteyken 01 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı.

(ALINTI)