Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili kritik dava

Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili ÇED raporu için hazırlanan bilirkişi raporuna meslek birlikleri itiraz etti. Bu itiraz üzerine Danıştay’da açılan davanın duruşması bugün Ankara’da görülecek.

Abone ol

ANKARA - Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için hazırlanan bilirkişi raporuna Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği(TBB)’nin itirazı üzerine Danıştay’da açılan davanın duruşması bugün Ankara’da görülecek.

Hazırlanan ÇED raporuna ilişkin bilirkişi görüşündeki eksiklik ve hatalara dikkat çeken TTB Başkanı Raşit Tükel, dava sonucunda bilirkişi raporunun iptal edilmesine ilişkin beklentilerinin olduğunu söyledi.

'BİLİRKİŞİLER EKSİKLERE RAĞMEN KARAR VERDİ'

Çevreye olumsuz etkileri olacağı düşünülen tesislerin kurulmadan önceki süreçte olumlu olumsuz etkilerini ölçmeyi amaçlayan Akkuyu NGS ÇED Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildiği andan itibaren tartışmalara neden oldu. Hazırlanan rapora itiraz eden meslek birlikleri, nükleer tesisle ilgili raporun bilimsel yöntemlerle hazırlanmadığına ve projeyle ilgili bazı noktalara odaklanmadığına dikkat çekti.

Akkuyu'daki projenin, sağlık açısından sadece kurulu olduğu bölgede değil çok geniş bir alanda geri dönüşümü olmayan hastalıklara, kazalara ve ölümlere yol açabilecek yan etkiler oluşturma potansiyeli taşıdığını belirten TTB Başkanı Raşit Tükel, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişilerin de eksiklikleri görmelerine rağmen raporda sorun olmadığı yönünde karar verdiklerini söyledi.

'YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELİNMELİ'

Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral projesinin Türkiye için kritik önemde olduğunu söyleyen Tükel'e göre çevre ve halk sağlığına ilişkin olumsuz etkilere dikkat etmeden hazırlanan bu raporda sorun olmadığı belirtilen bilirkişi raporu Danıştay'da görülecek mahkeme sonucunda iptal edilmeli. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek enerji ihtiyacı karşılanabilir diyen Tükel, şunları söyledi:

"Çevreye,insana zarar veren ve geriye dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkaran nükleer santral gibi projelerden vazgeçilmesi gerekiyor. ÇED raporu ve bunu inceleyen bilirkişi raporunda bu projenin ne için olmaması gerektiğinin bilgilerinin de olması gerekiyor."