'Aksak İstanbul Hikâyeleri' Barselona'da

“Aksak İstanbul Hikayeleri” Barselona'da sergileniyor. Oyun 14-16 Temmuz tarihlerinde görülebilecek.

Abone ol

Ahmet Külsoy

DUVAR - Yeşim Özsoy'un Afife Ödüllü oyunu Aksak İstanbul Hikayeleri "Històries d'Istanbul, a contra peu" adıyla 13 Temmuz’da, İspanya’nın Barselona şehrindeki GREC Festivali'nde prömiyer yaptı. Festival kapsamında ilk kez bir Türk oyun yazarının oyunu Katalan bir grup tarafından sahneleniyor.

Yeşim Özsoy’un 2004 yılında yazıp yönettiği ve prömiyerini, Mayıs 2004’te 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirdiği "Aksak İstanbul Hikâyeleri", 2006 Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde Cevat Fehmi Başkut En İyi Yerli Oyun Yazarı Ödülüne layık görülmüştü.

Katalan tiyatro yapım şirketi Velvet Event S.L. ve GREC Festivali ortak prodüksiyonu olarak sahnelenen oyun, Barselona’nın en önemli tiyatrolarından Teatre Lliure’de Katalanca oynanacak ve 14-16 Temmuz tarihlerinde her akşam saat 21:00da sahne alacak.

Yurt dışında, Türk oyun yazarlarının görünürlüğü ve bilinirliği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilecek oyunun, İstanbul’dan hikâyeler üzerine kurulu olması ise festival programı dahilinde ayrı bir ilgi çekiyor.

AKSAK İSTANBUL HİKÂYELERİ HAKKINDA

Aksak İstanbul Hikayeleri Osmanlı müziğindeki "aksak ritim" ögesinden yola çıkılarak yazılmıştır. Osmanlı müziğindeki aksak ritmin ses, metin ve oyunculuk üzerinde yapılandırılmasını eksen alan çalışmada müziğin ritmindeki bu aksamanın eski bir Osmanlı başkenti olan İstanbul'un 2004 yılındaki şehir hayatına yansıması anlatılmıştır.

Birbiriyle bağlantılı 12 ayrı karakter ve onların parçalanmış 12 farklı monoloğundan oluşan oyunda İstanbul'dan bir birine taban tabana zıt iki aile ve efradı karşıtlık içinde ele alınmasına rağmen aynılaşırlar. Hikayelerin iç ritmi ve bir araya gelişleri, Türk Sanat Müziği'nde "aksak" olarak adlandırılan ritim sistemine öykünmektedir.

"Aksak İstanbul Hikâyeleri", akma/aksama, simetri/asimetri, İstanbul'a ve İstanbul'dan göç, uyum/uyumsuzluk gibi kavramlardan yola çıkılarak aksaklığın uyumu üzerine yapılmış bir yorum niteliğindedir.