Akşamdan kalmadan içmenin yolu bulundu!

'Yan etkileri' ortadan kaldırılmış bir tür 'sentetik' alkol üretildi. 2050'ye kadar her içkiye uyarlanması beklenen sentetik alkolün, karaciğer ve kalbe zarar vermediği gibi 'akşamdan kalma' etkisini de ortadan kaldırdığı belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR - Akşamdan kalma etkisi olmayan ama 'olumlu etkileri' koruyan bir alkol türü geliştirildi. Sentetik alkolün ertesi gün ağız kuruluğu, mide bulantısı ve baş dönmesine yol açmadığı belirtiliyor.

Londra'daki Imperial College'daki araştırmayı yürüten Profesör David Nutt, beyin üzerinde alkolle benzer etki yaratan maddeleri araştırarak, alkolün 'olumlu' etkilerini 'taklit' eden ama zehirli olmayan bir madde geliştirdiklerini söyledi. Nutt, "Alkolün iyi yanlarının beynin hangi bölümlerini etkilediğini biliyoruz ve bunu taklit edebiliyoruz. Beynin sorunlu yerlerine dokunmayarak da, alkolün kötü etkilerini ortadan kaldırabiliyoruz" dedi.

'MOJITO'YA ÇOK YAKIŞIYOR'

The Independent'a konuşan Nutt, 'alcosynth' adını verdiği sentetik alkolün 2050'ye kadar 'normal' alkolün yerini alabileceğini söyledi. Nutt, 90 farklı sentetik alkol karışımının patentini aldığını aktardı. İngiliz profesör, formülün gizli tutulacağını söylese de benzodiazepine maddesini içermediğini açıkladı. Nutt, "Viski ve cinle içilebilecek; alcosynth'i kokteylinize koyacaklar. Karaciğer veya kalbinize zarar vermeden keyifle içeceksiniz. Mojitolara da çok yakışıyorlar" dedi.

'İÇKİ SEKTÖRÜ KASTEN BEKLETİYOR'

Alcosynth'in kullanımını savunanlar, bu karışımın alkol kaynaklı sağlık sorunları konusunda önemli bir gelişme olduğunu söylüyor. Nutt da bu konuda, "İnsanlar daha sağlıklı içkiler istiyor. İçki sektörü alkolün 2050'ye dek ortadan kalkacağını biliyor. En az 10 yıldır da bu konuda plan yapıyorlar. Acele etmek istemiyorlar çünkü geleneksel alkolden çok para kazanıyorlar" diye konuştu.

Ancak söz konusu araştırmanın maliyetinin yüksek olması ve denetim ihtiyacı nedeniyle, alcosynth'in yaygınlaşmasının zaman alması bekleniyor.